Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Zapiekanka z resztek

2.0
(10)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

makaron
mięso wieprzowe
cebula czerwona
natka pietruszki
śmietana 18 proc
majonez
jajko

Przepis i sposób przygotowania na: Zapiekanka z resztek

Kroki postępowania

1
ok 25 dag makaronu świderki
40 dag mięsa wcześniej upieczonego (u mnie rolada schabowa)
1/2 czerwonej cebulki
2 łyżki posiekanej natki pietruszki
2 jajka
2 duże łyżki gęstej śmietany
2 duże łyżki majonezu
ok 10 dag sera żółtego
przyprawy: sól, pieprz, gałka muszkatołowa, papryka ostra, czosnek granulowany
masło i bułka tarta

Makaron ugotować w lekko osolonej wodzie. Ostudzić. Mięso pokroić w większą kostkę, cebulkę drobno posiekać. Makaron, mięso, cebulkę i natkę wymieszać.Jajka rozbełtać ze śmietaną i przyprawami (ilość wg uznania)
Krok 1 - Zapiekanka z resztek foto
2
Na wysmarowaną masłem i wysypaną bułką tartą formę wysypać makaron z mięsem, całość równomiernie zalać jajkami i rozsmarować cienką warstwę majonezu. Posypać startym żółtym serem i piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez ok 20-25 minut.
Krok 2 - Zapiekanka z resztek foto
3
Podawać gorącą. Smacznego!
Krok 3 - Zapiekanka z resztek foto

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Angelika10 03.09.2013 14:34
pyszna zapiekanka
beniaminek 20.06.2013 22:52
fajne danie
Gracer 20.06.2013 22:35
smaczna ta zapiekanka
Kuchenka 20.06.2013 22:08
może być smaczne

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak