Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Makowiec z masą serową i ananasami

5.0
(31)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mak
jajko
jabłka
masło
proszek do pieczenia
mąka
kasza manna
cukier
mleko
aromat migdałowy
ser z wiadereczka
galaretka cytrynowa
Żelatyna wieprzowa Prymat
polewa czekoladowa

Przepis i sposób przygotowania na: Makowiec z masą serową i ananasami

Kroki postępowania

1
Ciasto makowe:
25dag maku
3 duże jabłka
5 jajek
kostka masła
2 łyżeczki proszku do pieczenia
6 łyżek mąki
6 łyżek kaszy manny
1 szkl cukru pudru
1 szkl mleka
aromat migdałowy (kilka kropel)

Masa serowa:
1 kg sera z wiadereczka
6 łyżek cukru pudru
2 galaretki cytrynowe
3 łyżeczki żelatyny
1/2 puszki ananasów

Polewa czekoladowa

Mak gotować na mleku ok 30 minut co jakiś czas mieszając. Ostudzić i zemleć 3 razy. Masło utrzeć z cukrem pudrem, dodać żółtka i utrzeć masę na puch. Jabłka obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Do masy dodać przesianą mąkę z proszkiem i kaszkę. Całość wymieszać. Dodać mak i jabłka, wymieszać. Na koniec delikatnie wmieszać pianę ubitą z białek ze szczyptą soli. Wlać do wyłożonej papierem blaszki (24x36cm) i piec ok 30-35 minut w 180 stopniach.
Krok 1 - Makowiec z masą serową i ananasami foto
2
Masa serowa: galaretki i żelatynę rozpuścić w 2 szklankach gorącej wody, ostudzić. Ser zmiksować z cukrem pudrem, dodać tężejącą galaretkę i drobno pokrojone ananasy.
Ciasto makowe włożyć do foremki wyłożonej folią aluminiową tak, aby wystawała wysoko ponad ciasto. (Dzięki folii masa nie rozleje się na boki. Czasami między foremkę a folię wkładam tabliczki czekolady aby mieć pewność, że masa nie spłynie z ciasta.)
Krok 2 - Makowiec z masą serową i ananasami foto
3
Tężejącą masę wylać na ciasto makowe i wstawić do lodówki do całkowitego stężenia. Ciasto polać polewą czekoladową.
Krok 3 - Makowiec z masą serową i ananasami foto

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Klausia 14.12.2015 15:53
Ser z wiaderka to tzw. zwykły czy waniliowy?
Klausia 08.12.2015 12:45
wygląda świetnie
foczka-ks 29.03.2015 23:38
doskonały makowiec
Anna133 22.12.2013 11:28
świetny ,ale mega skąplikowany
Olga_SK 08.11.2013 11:05
Cudnie się prezentuje! :)
agnieszka214 18.09.2013 18:56
super wyglada juz mogłabym zjesc kawałek
goofy9 13.08.2013 23:39
wygląda idealnie
Anita 11.08.2013 21:31
bardzo ładnie prezentuje się to ciasto
lara 21.06.2013 15:38
wygląda fantastycznie!
Katarzyna34 21.06.2013 13:50
prezentuje się przepięknie
iziona 21.06.2013 13:34
Zawładnęłaś moim sercem dzisiaj :) ten przepis też zapisuję
monisia1977 21.06.2013 12:38
super ciacho
Kuchenka 21.06.2013 10:28
widziałam ten przepis w gazetce
Agula&Stabi 21.06.2013 08:56
wygląda rewelacyjnie
KasiaK90 21.06.2013 08:24
przewspaniałe ciasto:)
kasienka23 21.06.2013 08:21
świetnie wygląda, smakuje też na pewno dobrze
Katarzyna59 21.06.2013 08:16
bardzo fajny
Mniam 21.06.2013 07:24
Ciekawe ciasto.
dwa pokoje z kuchnią 20.06.2013 22:23
wygląda super!
Milena87 20.06.2013 22:08
i pewnie świetnie smakuje
Dorota59 20.06.2013 22:05
wygląda bajecznie
migotka28 20.06.2013 21:43
wspaniale się prezentuje

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak