Przepis i sposób przygotowania na: Słonecznik
2. Ciasto orzechowe
25 dag orzechów włoskich
5 białek
20 dag cukru
1,5 łyżki miodu
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1 łyżka mąki pszennej
3. Masa
40 dag słonecznika
4 łyżki mleka
1/2 margaryny
puszka masy krówkowej
2 masła
polewa czekoladowa
Ciasto orzechowe Białka ubić, utrwalić cukrem, dodać posiekane lub grubo zmielone orzechy i resztę składników. Wymieszać i piec 30-40 min w 180st C. Masa Margarynę roztopić, dodać słonecznik i 4 łyżki mleka- wymieszać. Smażyć ok 10 min, wyłożyć na blaszkę i, mieszając co jakiś czas, zapiec w piekarniku na złoty kolor- ostudzić. Masła utrzeć, dodać masę krówkową (stale ucierając) i słonecznik. Placek orzechowy - masa - biszkopt - masa - polewa czekoladowa
Do masy można dodać trochę spirytusu.