Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

lekka zupa z zielonej soczewicy

2.0
(4)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

włoszczyzna 1 pęczek
ziemniaki 3-4 sztuki
pieczarki 5 sztuk
oliwa 2 łyżki
sól
pieprz
natka pietruszki
soczewica zielona 1 filiżanka

Przepis i sposób przygotowania na: lekka zupa z zielonej soczewicy

Soczewicę namaczamy w wodzie na około godzinę. Włoszczyznę i ziemniaki kroimy w kostkę, pieczarki w paseczki.
W garnku z grubym dnem rozgrzewamy oliwę i wrzucamy soczewicę. Smażymy przez chwilę, dodajemy włoszczyznę, dusimy przez około 5 minut. Wlewamy około litra wody. Gdy soczewica zacznie robić się miękka dodajemy ziemniaki. Gotujemy aż wszystkie warzywa będą miękkie.
Doprawiamy, podajemy posypane natką pietruszki.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Stenka 20.06.2013 17:21
lubię zupę z soczewicy

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak