Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kaszotto czyli zdrowy przegląd lodówki

2.0
(4)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

kasza jęczmienna 1 szklanka
bulion warzywny ok 1 litr
olej 1 łyżka
pieczarki
pomidory suszone Smak
oliwki czarne
groszek mrożony 0,5 szklanki
cebula biała 1 sztuka
sól
pieprz

Przepis i sposób przygotowania na: Kaszotto czyli zdrowy przegląd lodówki

Proporcje pieczarek, oliwek,pomidorów i groszku zależą od indywidualnych upodobań. Ja przeważnie daję 5-7 średnich pieczarek, 5 połówek pomidorów suszonych, garść oliwek.Wszystko kroimy w paseczki.

Zaczynamy od wypłukania kaszy. Ja używam różnych kasz jęczmiennych - im grubsza tym więcej płynu wchłonie. Pokrojoną cebulkę szklimy na oleju, wrzucamy kaszę i podsmażamy przez chwilę - kasza nie może się przypalić. Dorzucamy resztę składników oprócz groszku, mieszamy.

Postępujemy jak w przypadku risotto - wlewamy łyżkę wazową bulionu, mieszamy i czekamy aż się wchłonie, postępujemy tak aż kasza będzie miękka. Cały czas pilnujemy by ogień był minimalny. Na końcu dodajemy groszek i doprawiamy do smaku.
Można dodać kilka łyżek śmietany, jakieś mięso -ale nie jest to naprawdę konieczne.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak