Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Drożdżówki z serem i marmoladą

2.0
(9)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka pszenna 50 dkg
miód 2 dkg
jajko 2 sztuki
mleko 25 dkg
sól szczypta
drożdże suche 2 dkg
masło miękkie 7,5 dkg
Na masę serową:
miękkie masło 4 łyżki
cukier puder 0,5 szklanki
żółtko jajek 1 sztuka
cukier waniliowy 1 łyżka
starta skórka z cytryny 1 ąyżeczka
marmolada do przybrania
drożdże 4 dkg
ser biały 40 (mielony)

Przepis i sposób przygotowania na: Drożdżówki z serem i marmoladą

Wymieszać mleko,jajko i miód.Dodać mąkę wymieszaną z drożdżami(ze świeżych wcześniej zrobić rozczyn),masło i sól.Wyrobić gładkie ciasto.Przykryć i pozostawić w ciepłym miejscu do podwojenia objętości.

W między czasie przygotować nadzienie serowe,łącząc i mieszając dokładnie wszystkie składniki.

Po tym czasie z ciasta formować bułeczki(kule).Odstawić w ciepłe miejsce na 20-30min do napuszenia.Używając szklanki z niedużym dnem zrobić w bułeczkach mocne wgłębienie,nałożyć do niego nadzienia serowego(ja dałam jeszcze troszkę marmolady różanej).Ciasto posmarować roztrzepanym jajkiem.

Piec około 10min. w 240°C.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Barbara13 20.06.2013 16:16
Naprawdę są przepyszne i polecam,cieszę się że ktoś kożysta z przepisu:))
Konczi 20.06.2013 15:07
Zabrałam je do siebie musze upiec koniecznie ;)
Konczi 20.06.2013 15:06
są rewelacyjne, pyszne

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak