Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Zupa cukiniowa z szynką parmeńską i ziarnami słonecznika

2.0
(0)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

czosnek 8 ząbków
bulion warzywny 1,5 l
szynka parmeńska 3 plastry
ziarna słonecznika 1 łyżka
sól, pieprz, płatki suszonej papryczki chilli
smietana 18% 3 łyżki
oliwa
cukinia 2 szt

Przepis i sposób przygotowania na: Zupa cukiniowa z szynką parmeńską i ziarnami słonecznika

Czosnek wyciskamy przez praskę i podsmażamy na odrobinie oliwy.

Z cukinii usuwamy gniazda nasienne i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Dodajemy do czosnku, odrobinę solimy, doprawiamy pieprzem i papryką i dusimy aż zmięknie.

Łączymy z bulionem, podgrzewamy do momentu zagotowania. Zabielamy śmietaną.

Słonecznika prażymy na suchej patelni.

Do talerzy nalewamy porcję zupy, na wierzchu układamy porwaną na kawałki szynkę parmeńską i posypujemy uprażonym słonecznikiem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Goya 21.01.2012 11:02
fajna
Karolina92 30.03.2011 17:37
zachęcająca :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak