Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Podudzia z kurczaka w marynacie pomarańczowej z dodatkiem limonki i chili

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

8 podudzi z kurczaka
sól i pieprz
marynata
3 ząbki czosnku
2 limonki
3 pomarańcze
½ łyżeczki papryki słodkiej
½ łyżeczki pieprzu cytrynowego
4 lyzki oliwy z oliwek
papryczka chili 1 szt
sos tabasco 2 łyżeczki
Chili pieprz cayenne mielone Prymat 1/4 łyżeczki

Przepis i sposób przygotowania na: Podudzia z kurczaka w marynacie pomarańczowej z dodatkiem limonki i chili

Kroki postępowania

1
Podudzia z kurczaka dokładnie myjemy, osuszamy za pomocą ręcznika papierowego,
Krok 1 - Podudzia z kurczaka w marynacie pomarańczowej z dodatkiem limonki i chili foto
2
posypujemy solą i pieprzem i wkładamy do miski i odstawiamy.
Krok 2 - Podudzia z kurczaka w marynacie pomarańczowej z dodatkiem limonki i chili foto
3
Przygotowujemy marynatę do mięsa. Pomarańcze oraz limonki myjemy i osuszamy.
Krok 3 - Podudzia z kurczaka w marynacie pomarańczowej z dodatkiem limonki i chili foto
4
Cebulę oraz czosnek obieramy,
Krok 4 - Podudzia z kurczaka w marynacie pomarańczowej z dodatkiem limonki i chili foto
5
po czym ścieramy je na tarce o dużych oczkach i wkładamy do miseczki.Z limonek ścieramy skórki
Krok 5 - Podudzia z kurczaka w marynacie pomarańczowej z dodatkiem limonki i chili foto
6
i dodajemy do cebuli.
Krok 6 - Podudzia z kurczaka w marynacie pomarańczowej z dodatkiem limonki i chili foto
7
Limonki przekrawamy na pół i
Krok 7 - Podudzia z kurczaka w marynacie pomarańczowej z dodatkiem limonki i chili foto
8
wyciskamy sok
Krok 8 - Podudzia z kurczaka w marynacie pomarańczowej z dodatkiem limonki i chili foto
9
i dodajemy do reszty.
Krok 9 - Podudzia z kurczaka w marynacie pomarańczowej z dodatkiem limonki i chili foto
10
Z jednej pomarańczy ścieramy skórkę
Krok 10 - Podudzia z kurczaka w marynacie pomarańczowej z dodatkiem limonki i chili foto
11
i dodajemy do miseczki,
Krok 11 - Podudzia z kurczaka w marynacie pomarańczowej z dodatkiem limonki i chili foto
12
dwie przekrawamy na pół i wyciskamy sok,
Krok 12 - Podudzia z kurczaka w marynacie pomarańczowej z dodatkiem limonki i chili foto
13
po czym dodajemy go do reszty składników.
Krok 13 - Podudzia z kurczaka w marynacie pomarańczowej z dodatkiem limonki i chili foto
14
Z papryczki chili usuwamy gniazdo nasienne i kroimy w bardzo drobną kostkę i
Krok 14 - Podudzia z kurczaka w marynacie pomarańczowej z dodatkiem limonki i chili foto
15
dodajemy do miski.
Krok 15 - Podudzia z kurczaka w marynacie pomarańczowej z dodatkiem limonki i chili foto
16
Na samym końcu dodajemy: sos tabasco, pieprz Cayenne, paprykę słodką mieloną, oliwę z oliwek,
Krok 16 - Podudzia z kurczaka w marynacie pomarańczowej z dodatkiem limonki i chili foto
17
pieprz cytrynowy.
Krok 17 - Podudzia z kurczaka w marynacie pomarańczowej z dodatkiem limonki i chili foto
18
Wszystko dokładnie ze sobą łączymy.
Krok 18 - Podudzia z kurczaka w marynacie pomarańczowej z dodatkiem limonki i chili foto
19
Do miski z podudziami wlewamy przygotowaną marynatę.
Krok 19 - Podudzia z kurczaka w marynacie pomarańczowej z dodatkiem limonki i chili foto
20
Ostatnią pomarańczę kroimy ze skórą w mniejsze kawałki i
Krok 20 - Podudzia z kurczaka w marynacie pomarańczowej z dodatkiem limonki i chili foto
21
wkładamy do miski z mięsem.
Krok 21 - Podudzia z kurczaka w marynacie pomarańczowej z dodatkiem limonki i chili foto
22
Wszystko dokładnie mieszamy,
Krok 22 - Podudzia z kurczaka w marynacie pomarańczowej z dodatkiem limonki i chili foto
23
najlepiej jest to zrobić za pomocą dłoni. Do mięsa musi przylgnąć marynata.
Krok 23 - Podudzia z kurczaka w marynacie pomarańczowej z dodatkiem limonki i chili foto
24
Miskę z zamarynowanym mięsem przykrywamy folią spożywczą i wstawiamy do lodówki na 3 godziny.
Krok 24 - Podudzia z kurczaka w marynacie pomarańczowej z dodatkiem limonki i chili foto
25
Po tym czasie wyjmujemy mięso
Krok 25 - Podudzia z kurczaka w marynacie pomarańczowej z dodatkiem limonki i chili foto
26
i całą zawartość przekładamy do szkła żaroodpornego, przykrywamy
Krok 26 - Podudzia z kurczaka w marynacie pomarańczowej z dodatkiem limonki i chili foto
27
i wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 180 stopni i pieczemy przez 60 minut,
Krok 27 - Podudzia z kurczaka w marynacie pomarańczowej z dodatkiem limonki i chili foto
28
10 minut przed wystawieniem należy odkryć mięso aby ładnie się przyrumieniło.
Krok 28 - Podudzia z kurczaka w marynacie pomarańczowej z dodatkiem limonki i chili foto
29
Danie najlepiej smakuje
Krok 29 - Podudzia z kurczaka w marynacie pomarańczowej z dodatkiem limonki i chili foto
30
z warzywami z patelni.
Krok 30 - Podudzia z kurczaka w marynacie pomarańczowej z dodatkiem limonki i chili foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Pusia 21.06.2013 10:32
smaczne jedzonko
Janina 19.06.2013 10:39
Bardzo ładnie zaprezetowane, poza tym ciekawe smaki;)
msmors 19.06.2013 10:33
smaczny obiadek
Agnieszka-87-25 19.06.2013 09:55
pychota pięknie pokazane jak zrobić
joanna30 19.06.2013 09:45
Ależ one muszą byc smaczne! :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak