Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Makaron ryżowy z krewetkami

2.0
(2)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

makaron ryżowy 1 opak.
krewetki 250 g
marchewka 1 szt
grzyby mun 5 szt
cebula 1 szt
fasolka szparagowa zielona 1 garść
papryka czerwona 1 szt
czosnek 6 ząbków
mąka ziemniaczana 1 łyżka
oliwa
sól, pieprz, chilli, przyprawa 5 smaków
cukinia żółta 1 szt

Przepis i sposób przygotowania na: Makaron ryżowy z krewetkami

Grzyby mun namaczamy we wrzątku, następnie kroimy w paseczki.

Pozostałe warzywa kroimy w cienkie paseczki. Razem z grzybami podsmażamy na odrobinie oliwy.

Makaron zalewamy wrzątkiem, przykrywamy i zostawiamy na 2-3 minuty.

Krewetki obieramy, usuwamy ogonki.

Na patelni robimy miejsce dla krewetek zsuwając warzywa na jedną połowę. Smażymy je z obu stron a następnie wszystko razem mieszamy. Dodajemy przyprawy i szklankę wody. Chwilę dusimy, do momentu aż warzywa zmiękną a następnie zagęszczamy łyżką mąki ziemniaczanej rozmieszanej w zimnej wodzie.

Dodajemy makaron, mieszamy, powinien on wchłonąć większość płynu.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Magdalena80 13.04.2012 23:14
rewelacyjny
Koper 03.03.2012 00:19
Ależ dawno nie jadłam krewetek, mniam :)
Sarenka 07.05.2011 11:08
Polaczenie, które mi bardzo pasuje :P
Emilia22 19.09.2010 08:52
ale fajnie wygląda
Małgorzata113 27.07.2010 12:37
ciekawa jestem tego smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak