Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Scones - bułeczki angielskie

4.0
(29)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

mąka 1,5 szkl
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
sól szcz
cukier 2 łyżki
rodzynki garść
margaryna 1/4
jajko 1
mleko 1/4 szkl

Przepis i sposób przygotowania na: Scones - bułeczki angielskie

Kroki postępowania

1
Mąkę przesiać na stolnicę, dodać proszek do pieczenia, sól, cukier i masło. Wszystko posiekać. Następnie dodać rodzynki i jajko roztrzepane z mlekiem (zostawić sobie 2 łyżki na posmarowanie bułeczek). Zarobić ciasto i rozwałkować na grubość ok 1,5 cm.
Krok 1 - Scones - bułeczki angielskie foto
2
Szklanką wycinać kółka i układać na posmarowanej tłuszczem blaszce. Przed pieczeniem posmarować odłożonym mlekiem z jajkiem. Piec ok 15 minut w temp 220 stopni.
Krok 2 - Scones - bułeczki angielskie foto
3
Wyszło mi 6 bułeczek.
Krok 3 - Scones - bułeczki angielskie foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

rjustysia 30.06.2013 16:59
Wyrosły pięknie! Chętnie bym zjadła takie bułeczki na śniadanie.
malaczarna23 19.06.2013 07:26
kiedyś je robiłam,są naprawde bardzo smaczne
joanna30 18.06.2013 21:38
Moniko nie dodawałam sody tylko proszek do pieczenia, jak w przepisie.
Joannasz3190 18.06.2013 21:33
Świetne, to dla mnie zupełnie nowy przepis :)
Monika-twin 18.06.2013 21:30
uwielbiam je,a nietrezba jeszcze dac sody?

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak