Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Owoce morza teriyaki

2.0
(9)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

Na sos:
woda 1 szklanka
sos sojowy 1/2 szklanki
imbir 1 łyżeczka
Imbir mielony Prymat 1/2 łyżeczki
Czosnek suszony Prymat 1/4 łyżeczki
miód 1 1/2 łyżki
cukier brązowy 5 łyżek
wódka 2 łyżki
krewetki duże 200 g
paluszki krabowe 200 g
makaron ryżowy 400 g

Przepis i sposób przygotowania na: Owoce morza teriyaki

Kroki postępowania

1
Na początku przygotować sos: w rondlu mieszamy ze sobą wszystkie składniki i zagotowujemy. Zmniejszamy ogień i trzymamy przez ok 25 minut. Gotujemy aby sos zgęstniał. Studzimy i przelewamy do butelki. Jeżeli nie zużywamy całego sosu, można przechowywać go w lodówce. Krewetki , które kupiłam były już obgotowane. W woku rozpuszczamy łyżkę masła, przekładamy odsączone z zalewy krewetki. Podsmażamy. Jeżeli puszczą wodę, należy ją odlać. Podsmażamy 2 minuty, następnie dodajemy paluszki krabowe, podsmażamy jeszcze 1 minutę.
Krok 1 - Owoce morza teriyaki foto
2
Makaron , który użyłam był w hermetycznie zamkniętych torebkach, gotowy do spożycia- wystarczy podgrzać. Do osobnego garnka , patelni lub woka przekładamy makaron, zalewamy go odpowiednią ilością wcześniej przygotowanego sosu teriyaki i dokładnie mieszamy.
Krok 2 - Owoce morza teriyaki foto
3
Podgrzewamy ok 1 minuty. Makaron , krewetki i paluszki krabowe podawać od razu po przyrządzeniu. Smacznego:)
Krok 3 - Owoce morza teriyaki foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Kolorowa 18.06.2013 18:07
z chęcią bym takie zjadła ;)
aisoglam 18.06.2013 12:35
Pychotka :)
Marta1986 18.06.2013 12:15
mniam mniam mniam
IwonaDD 18.06.2013 12:01
pyszności !!!!! a i ile omega 3 :) super danie!
leonowie 18.06.2013 11:38
danie dla fanów kuchni chińskiej:)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak