Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Chleb orkiszowo-żytni na zakwasie

4.0
(21)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Zaczyn:
zakwas żytni aktywny 100 g
woda 100 g
Zaczyn:
woda 230 g
miód 1 łyżeczka
sól 1/5 łyżeczki
drożdże suche 1 łyżeczka
mąka orkiszowa 200 pełnoziarnista
mąka żytnia 100 g
mąka chlebowa 400 pszenna

Przepis i sposób przygotowania na: Chleb orkiszowo-żytni na zakwasie

Wszystkie składniki zaczynu wymieszać w misce, przykryć folią i odstawić na 12 godzin.

Chleb:

Wszystkie składniki umieścić w misie i zagnieść ciasto. Uformować kulę i umieścić w misce wysmarowanej olejem. Przykryć folią lub ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia, na ok 1-1,5 godziny. Ciasto powinno wyraźnie zwiększyć swoją objętość.
Po tym czasie, z ciasta uformować bochenek, okrągły lub podłużny i umieścić go w koszyku oprószonym mąką, lub durszlaku wyłożonym ściereczką, obsypaną mąką. Odstawić do ponownego wyrastania na ok 30-45 minut. Teraz ciasto powinno już szybciej rosnąć.
Piekarnik z blachą wyłożoną papierem (lub jeśli mamy kamień do pizzy, to z kamieniem) nagrzać do temperatury 230 stopni.
Wyrośnięty chleb przełożyć jednym ruchem na blachę. Ścianki piekarnika spryskać wodą ze spryskiwacza.
Piec ok 20-30 minut. Po 10 minutach zmniejszyć temperaturę do 210 stopni. Upieczony chleb jest rumiany a pukany od spodu wydaje głuchy dźwięk. Chleb wystudzić na kratce. Kroić po całkowitym ostudzeniu.
Smacznego :)

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Czarnula666 02.05.2015 14:41
Super przepis i super zdjęcie :)
Kasiaaa 28.04.2015 15:59
Pyszny chlebuś :)
justynkag 06.04.2015 10:32
Świetny chlebek i łapka też:)
gacopierz23 30.04.2014 14:56
domowy wypiek najlepszy
migotka28 06.11.2013 22:39
piękny bocheneczek
caralajna 03.10.2013 21:02
urzekające zdjęcie! :)
Habibi 25.06.2013 22:46
Piękna łapusia :) Rośnie Ci mały pomocnik :)))
Alex_M 19.06.2013 09:54
swietny chlebek :)
iziona 18.06.2013 13:27
Cudny chlebek, a ja tuman takiego na zakwasie nie potrafię upiec :(
Beatris 18.06.2013 12:59
Cudnie Ci wyszedł ten chlebek.
reniatka 18.06.2013 12:01
wspaniały chlebek
aisoglam 18.06.2013 09:49
Palce lizać!
paulina2157 18.06.2013 09:15
jak dla mnie to masełkiem posmarować i jest pycha
Olga_SK 18.06.2013 08:48
chleb piękny, dorodny(o ile tak można powiedzieć o chlebie), a rączka urocza :)
Ola1984 18.06.2013 08:23
Pyszny chlebek :) Wygląda idealnie.
Konczi 18.06.2013 08:14
super chlebuś wygląda idealnie
IZABELA29 18.06.2013 08:12
na zakwasie piękny chleb wychodzi szkoda ,że dawno takiego nie piekłam
Mniam 18.06.2013 07:40
Chciałabym taki kiedyś upiec. Nie wiem co podziwiać- rączkę czy chleb? :)
iwi 18.06.2013 07:06
Super chlebek
fotoviderek 18.06.2013 06:47
Wspaniały chlebek :)
Noruas 18.06.2013 00:26
świetnie wyrośnięty, chlebek oczywiście, urocza rączka :)
Pyszota 18.06.2013 00:17
świetny chlebek
TEtalicha 17.06.2013 23:28
i ta mała rączka;]

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak