Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Rolada tropikalna z galaretkami

4.0
(22)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

jajko 5 sztuka
cukier 3/4 szklanka
cukier waniliowy 2 łyżeczka
mąka tortowa 2/3 szklanka
mąka ziemniaczana 2 łyżka
proszek do pieczenia 1 1/2 łyżeczka
olej 1 łyżka
woda 1 łyżka
kakao 2 łyżka
woda 1 łyżeczka
barwnik czerwony 1 szczypta
śmietana 30% 400 mililitr
cukier puder 3 łyżka
Żelatyna wieprzowa Prymat
galaretka zielona 1 szt.
galaretka 1 blue curacao
galaretka 1 o smaku pink margarita:

Przepis i sposób przygotowania na: Rolada tropikalna z galaretkami

Biszkopt: Białka oddzielić od żółtek. Do białek dodać szczyptę soli i ubić na sztywno stopniowo dosypując cukier i cukier waniliowy. Kiedy białka będą lśniące dodawać po jednym żółtku, cały czas ubijając. Pod koniec ubijania dodać olej i wodę. Dosypać przesiane mąki z proszkiem i delikatnie wymieszać. Ciasto podzielić na 3 części. Jedną pozostawić jasną, do drugiej dodać barwnik i wymieszać, do trzeciej kakao, łyżeczkę wody i zmiksować. Blachę (klasyczną do piekarnika) wyłożyć papierem do pieczenia. Wszystkie trzy ciasta wylać na blaszkę, za pomocą patyczka lub noża rysować na cieście kółka tworząc esy floresy. Ciasto włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 17-20 minut. Gorące ciasto przełożyć na zwilżoną ścierkę, papierem do góry. Papier delikatnie zdjąć, a ciasto zwinąć w roladę. Pozostawić zwinięte w ścierkę do wystudzenia.
Nadzienie: Każdą galaretkę rozpuścić w 200 ml wody, wystudzić, przelać do naczyń i wstawić do lodówki do stężenia. Zastygnięte galaretki pokroić w kostkę. Schłodzoną kremówkę ubić na sztywno z cukrem pudrem. Żelatynę rozpuścić w 1/3 szklanki wody. Wlać do ubitej kremówki cienką strużką cały czas miksując. Odstawić do lekkiego stężenia. Do kremówki dodać pokrojone galaretki i wymieszać.
Roladę rozwinąć wysmarować kremówką z galaretkami i ponownie ciasno zwinąć. Obwinąć w folię aluminiową i wstawić do lodówki do całkowitego zastygnięcia.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

EmciaPichci 09.02.2014 09:00
muszę taką kiedyś zrobić ;)
Janina 18.06.2013 11:27
Ale fajna kolorowa ;)
kasienka23 18.06.2013 10:40
świetnie wygląda!
msmors 18.06.2013 10:38
fajny pomysł
Katarzyna59 18.06.2013 09:14
apetycznie wygląda
Mniam 18.06.2013 07:24
Wygląda świetnie!
aisoglam 17.06.2013 22:57
Ale kolorowiaste ciacho :)
reniatka 17.06.2013 22:42
świetna bardzo apetyczna
Rafał10 17.06.2013 22:36
Super! Kolorowa i mega pyszna :)
joanna__s 17.06.2013 22:29
Fajne kolory. Pewnie smakuje równie pysznie jak wygląda.
idealme 17.06.2013 21:37
wyglada bardzo apetycznie!
migotka28 17.06.2013 21:26
jaka kolorowa prezentuje się rewelacyjnie
Megg 17.06.2013 21:25
wspaniała roladka
IwonaDD 17.06.2013 21:20
po prostu rewelacja!!!!!!!!
Pyszota 17.06.2013 21:14
ciekawa rolada
angelika14 17.06.2013 21:05
bardzo kolorowa roladka, wykorzystam na urodziny dzieciątka
Ola1984 17.06.2013 20:49
Była mega pyszna, bardzo delikatna i rozpływająca się w ustach :) Gorąco polecam przepis :)
iwi 17.06.2013 20:46
Świetny pomysł
Mona73 17.06.2013 20:45
bardzo kolorowa
Konczi 17.06.2013 20:44
jejku wygląda rewelacyjnie

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak