Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Galareta z nóżek wieprzowych - do słoików

5.0
(42)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

nóżki wieprzowe 2,5 kg
ziele angielskie 6-8 szt.
Liść laurowy suszony Prymat 5-6 szt.
przyprawa warzywna do smaku
przyprawa do zup do smaku
czosnek 5 ząbków
Pieprz kolorowy ziarnisty Prymat 1 łyżeczka
marchewka 2 duże

Przepis i sposób przygotowania na: Galareta z nóżek wieprzowych - do słoików

Kroki postępowania

1
Nóżki opalić, oskrobać z ew. pozostałości szczeciny, przerąbać na połowę, umyć dokładnie i zalać w garnku zimną wodą - dodać ziele angielskie, liście laurowe i pieprz ziarnisty.
Krok 1 - Galareta z nóżek wieprzowych - do słoików foto
2
Gotować do miękkości, aż cała miękka otoczka będzie sama odchodziła od kostek - mnie to zajęło aż 3,5 godz. w szybkowarze.
W międzyczasie uzupełniać wodę, która się wygotuje.
Pozostawić do ostygnięcia, przecedzić, a znad wywaru zlać nadmiar tłuszczu, którego sporo wytapia się podczas gotowania.
Krok 2 - Galareta z nóżek wieprzowych - do słoików foto
3
Mięso i skórki starannie obrać od kostek i od razu kroić w mniejsze kawałki.
W pozostałym wywarze ugotować marchewkę, wyjąć, rozdrobnić i ponownie, razem z obranym mięsem, dodać do wywaru.
Krok 3 - Galareta z nóżek wieprzowych - do słoików foto
4
Całość doprawić do smaku płynną przyprawą do zup, przeciśniętym przez praskę czosnkiem, świeżo zmielonym pieprzem i przyprawą warzywną. Dolać wody, jeśli jest jej zbyt mało. Całość jeszcze przez kilka minut gotować na małym płomieniu
Krok 4 - Galareta z nóżek wieprzowych - do słoików foto
5
Wrzącą masę przelać do wyparzonych słoików, po sam brzeg, i natychmiast zakręcić wyparzonymi pokrywkami - słoiki odstawić dnem do góry. Pozostawić do zupełnego ostygnięcia, a następnie wstawić do lodówki.
Krok 5 - Galareta z nóżek wieprzowych - do słoików foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Alex_M 22.06.2013 11:07
ja wolę drobiową, ale mąż dałby się pokroić za taką 'męską' galaretę :)
Habibi 21.06.2013 19:41
jeśli wlejemy galaretę wrzącą i słoiki mają szczelne pokrywki, to nawet 2-3 mies. - w jakiejś staropolskiej książce kucharskiej spotkałam się nawet z czasem 6 m-cy, ale nie sądzę, żeby trzeba było aż takie zapasy robić ;) za to świetnie się ten sposób sprawdza np. przy świniobiciu, kiedy trzeba dużo mięsa przerobić :)
Ilona ES
Ilona ES 18.06.2013 22:06
A ile takie nogi mogą stać w lodówce?
bogusia19 17.06.2013 14:34
pycha galareta lubię bardzo
dodi 17.06.2013 14:19
bardzo ciekawy pomysł z tymi słoikami

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak