Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pieczeń z mięsa mielonego w cieście francuskim

3.0
(18)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mięso mielone z łopatki 400 g
pieczarki 200 g
cebula 2 sztuki
bułka czerstwa 1 sztuka
ciasto francuskie 1 sztuka
bekon 4 plastry
ser żółty 4 plastry
jaja 2 sztuki
sól do smaku
pieprz
olej do smażenia

Przepis i sposób przygotowania na: Pieczeń z mięsa mielonego w cieście francuskim

Kroki postępowania

1
1. Mięso mielimy razem z cebulą i namoczoną w wodzie czerstwą bułką. Dodajemy jajko, sól, pieprz i wszystko mieszamy.
Krok 1 - Pieczeń  z mięsa mielonego w cieście francuskim foto
2
2. Pieczarki ścieramy na tarce na dużych oczkach, cebulę kroimy w drobną kostkę i przesmażamy razem dodając sól i pieprz.
Krok 2 - Pieczeń  z mięsa mielonego w cieście francuskim foto
3
3. Ciasto francuskie tniemy na paski szerokości około 2 cm i kładziemy na krzyż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
Krok 3 - Pieczeń  z mięsa mielonego w cieście francuskim foto
4
4. Na ciasto wykładamy mielone mięso.
Krok 4 - Pieczeń  z mięsa mielonego w cieście francuskim foto
5
5. Na mięsie kładziemy plastry bekonu.
Krok 5 - Pieczeń  z mięsa mielonego w cieście francuskim foto
6
6. Bekon przykrywamy usmażonymi pieczarkami.
Krok 6 - Pieczeń  z mięsa mielonego w cieście francuskim foto
7
7. Na wierzchu umieszczamy plastry sera żółtego.
Krok 7 - Pieczeń  z mięsa mielonego w cieście francuskim foto
8
8. Wystające paski ciasta francuskiego wywijamy na wierzch.
Krok 8 - Pieczeń  z mięsa mielonego w cieście francuskim foto
9
9. Dokładamy od góry nowe paski ciasta. Smarujemy ciasto rozmąconym jajem.
Krok 9 - Pieczeń  z mięsa mielonego w cieście francuskim foto
10
10. Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 30 minut. Według tego przepisu można zrobić jedną większą pieczeń lub dwie mniejsze.
Podajemy na gorąco.

Smacznego !!!
Krok 10 - Pieczeń  z mięsa mielonego w cieście francuskim foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Malinka 05.02.2014 12:44
Bardzo smaczna ta pieczeń!
Agnieszka-87-25 26.11.2013 08:05
wspaniała pieczeń
magdallenka
magdallenka 07.11.2013 14:25
przepis sprawdziłam...danie pyszne ,proste i dość szybkie..polecam..:)
magdallenka
magdallenka 07.11.2013 09:42
wygląda apetycznie i wydaje sie proste:)chyba dziś spróbuję to zrobic:)
caralajna 17.10.2013 07:32
bardzo efektowne mielone
sara1 27.08.2013 14:47
apetycznie zrobione
Konczi 21.08.2013 10:48
robiłam podobną - super przepisik :D
pestka 11.08.2013 00:08
bardzo smaczna i pięknie podana
gosia1988 29.07.2013 12:57
świetnie przyrządzona
mic 23.07.2013 19:19
świetne danie
Ela15 23.07.2013 08:40
super się prezentuje
berys18 20.07.2013 10:35
ekstra pomysł
Beatris 30.06.2013 19:51
Ładnie podana. Pycha.
ONY_za_kare 25.06.2013 21:02
to musi być pyszne!
Magda19 23.06.2013 21:45
Pewnie pychotka
Wacław 21.06.2013 10:27
świetne danie,mam ochotę takie zrobić :)
Dorian 20.06.2013 08:11
super pyszne jedzonko
Bernadeta1 20.06.2013 00:44
bardzo smacznie wygląda, super przepis
IwonaDD 19.06.2013 18:03
rewelacja, a pokazane tak wspaniale,że dziecko nawet by zrobiło, moje komplementy!!!!!!
Piter 31 18.06.2013 15:58
Fantastyczny pomysł.
adelajda 18.06.2013 15:55
smaczna pieczen i bardzo ładna
Botwinka 18.06.2013 07:46
Świetny pomysł,przepysznie wygląda.
treonina 17.06.2013 20:21
muszę spróbować :-)
Łucja 17.06.2013 13:27
mam na to wielką ochotę :) sama ostatnio myślałam żeby zrobić :)
gosia56 17.06.2013 09:30
super pieczeń

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak