Przepis i sposób przygotowania na: Pizza Margherita
Kroki postępowania
1.Mozzarellę wyjąć z zalewy i pozostawić na talerzyku w lodówce,żeby odparowało z niej troche wody;
2. Mąki przesiać, wymieszać.
3. W letniej wodzie rozpuścić sól i drożdże;
4.Do połowy mąki wlać wodę z rozpuszczonymi drożdżami i zacząć wyrabiać, stopniowo dosypywać resztę mąki. Wyrabiać około 15 minut, najlepiej w jakiejś misce, gdyż ciasto jest lepiące, na stolnicy musielibyśmy je podsypywać i wyszłoby twarde.
7. W zależności czy pizza ma być na obiad czy na kolację wyjąć ciasto z lodówki kilka godzin wcześniej.
8.Rozgrzać piekarnik do maximum, w moim wypadku 250 stopni.
9. Ciasto rozwałkować ( bez wyrabiania) na cieniutki placek od razu na papierze do pieczenia.
10. Posmarować gęstą passatą pomidorową, jeśli passta którą macie jest wodnista, należy ją wcześniej pogotować kilkanaście minut, by zrobiła się "mięsista" i gęsta.
12.Skropić olejem z oliwek i położyć kilka liści swieżej bazylii. Jeśli lubicie można też posypać oregano lub ziołami prowansalskimi (opcjonalnie); Ciasto wędruje od razu do piekarnika jeśli chcemy by wyszła pizza na cienkim cieście; Jeśli lubicie grubsze, można zostawić kilkanaście minut do lekkiego podrośnięcia;
13.Piec 10-12 minut na najniższym poziomie piekarnika.
Smacznego!