Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pizza Margherita

3.0
(15)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

Ciasto:
mąka pszenna 150 g
młka manitoba 250 g
lub
mąka typu 400gr T750
drożdże 5 g
sól 1 łyżeczka
woda letnia 250 ml
Nadzienie:
passata pomidorowa 50-100 ml
mozzarella 125-250 g
Zioła prowansalskie suszone Prymat opcjonalnie
bazylia kilka listków
oliwa 2-4 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Pizza Margherita

Kroki postępowania

1
Wieczorem:
1.Mozzarellę wyjąć z zalewy i pozostawić na talerzyku w lodówce,żeby odparowało z niej troche wody;
2. Mąki przesiać, wymieszać.
3. W letniej wodzie rozpuścić sól i drożdże;
4.Do połowy mąki wlać wodę z rozpuszczonymi drożdżami i zacząć wyrabiać, stopniowo dosypywać resztę mąki. Wyrabiać około 15 minut, najlepiej w jakiejś misce, gdyż ciasto jest lepiące, na stolnicy musielibyśmy je podsypywać i wyszłoby twarde.
Krok 1 - Pizza Margherita foto
2
5.Wyrobione ciasto odstawić na 2h w ciepłe miejsce, wolne od przeciągów i przykryte folią spożywczą.
Krok 2 - Pizza Margherita foto
3
6.Po tym czasie ciasto wyjąć i jeszcze raz szybko wyrobić, podzielić na dwie części, uformować kulę z ciasta i włożyć do dwóch misek, przykryć folią i wstawić do lodówki na całą noc.
Krok 3 - Pizza Margherita foto
4
Na drugi dzień:
7. W zależności czy pizza ma być na obiad czy na kolację wyjąć ciasto z lodówki kilka godzin wcześniej.
8.Rozgrzać piekarnik do maximum, w moim wypadku 250 stopni.
9. Ciasto rozwałkować ( bez wyrabiania) na cieniutki placek od razu na papierze do pieczenia.
10. Posmarować gęstą passatą pomidorową, jeśli passta którą macie jest wodnista, należy ją wcześniej pogotować kilkanaście minut, by zrobiła się "mięsista" i gęsta.
Krok 4 - Pizza Margherita foto
5
11. Mozzarellę pokroić w kostkę i rozprowadzić na cieście.
12.Skropić olejem z oliwek i położyć kilka liści swieżej bazylii. Jeśli lubicie można też posypać oregano lub ziołami prowansalskimi (opcjonalnie); Ciasto wędruje od razu do piekarnika jeśli chcemy by wyszła pizza na cienkim cieście; Jeśli lubicie grubsze, można zostawić kilkanaście minut do lekkiego podrośnięcia;
13.Piec 10-12 minut na najniższym poziomie piekarnika.
Krok 5 - Pizza Margherita foto
6
Z podanych proporcji wychodzą 2 pizze;
Smacznego!
Krok 6 - Pizza Margherita foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

ppaulina 04.02.2014 21:03
pyszna:))))
EmciaPichci 28.12.2013 09:36
marzy mi się teraz taka ;)
aisza1 05.11.2013 10:29
niema to jak pizza domowa, a twoja wygląda bardzo apetycznie
Rybciia 06.08.2013 08:18
mi smakuje :-)
martyna94 02.07.2013 16:26
Pizza zawsze i wszędzie na głód najlepsza :)
JOANNA16 21.06.2013 08:32
uwielbiam domową pizze
mysza75 20.06.2013 15:35
pizza super, ja to bym ją całą zjadła. Wygląda obłędnie i foty piękne
Łucja 19.06.2013 22:57
uwielbiam, uwielbiam, uwielbiam!!!
gosia56 19.06.2013 19:09
pyszna pizza
caralajna 18.06.2013 18:26
ps. 3 składniki bez ciasta ;)
caralajna 18.06.2013 18:26
najlepsza pizza ma do 3 składników, wtedy nie gubi się smaków, pyszna pizza
Mysiunia 17.06.2013 19:19
już nie pamiętam kiedy ostatnio robiłam domową pizze.. Ta wygląda wspaniale! :)
w mojej kuchni 17.06.2013 09:38
domowa pizza w dobrym wydaniu
fotoviderek 17.06.2013 07:49
Jak zwykle wspaniale przygotowane danie. Pizza pierwsza klasa :)
eMMe 16.06.2013 20:46
uwielbiam pizze:)
Megg 16.06.2013 20:35
wspaniała domowa pizza
marcia7 16.06.2013 20:27
świetnie wygląda
Aleksandra/Olcia 16.06.2013 20:16
o ja Cieeee,ale smakowita
Monika111 16.06.2013 20:12
Wczoraj robiłam Margheritę na obiad. :) PYCHA!
IwonaDD 16.06.2013 19:46
Po co wogóle się przyczepiać, skoro i tak wiadomo o co chodzi :)) Pomyłka poprawiona, nie wiem kiedy się edytuje :)) Pozdrawiam :))
zielonamorelka 16.06.2013 19:41
nie przepadam za tą pizzą,ale przepis wydaje się być super.jedyne do czego można się chyba doczepić to gr=grosze a gramy to samo g;)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak