Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Jabłkowa tarta

2.0
(7)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mąkę 170 g
cukier kryształ 50 g
masło 110 g
żółtko jajek 1
woda letnia 1 łyżka
Nadzienie:
Cynamon mielony Prymat 1/2 łyżeczki
cukier 2 łyżki
sok z cytryny 2 łyżki
Bułka tarta klasyczna Prymat 1 łyżka
jajko 1
jabłko winne 5 kilka szt.

Przepis i sposób przygotowania na: Jabłkowa tarta

Wszystkie składniki w misce na kruche ciasto zagnieść. Jeśli ciasto jest mocno kruche , dodajemy łyżkę zimnej wody. Gotowe ciasto dać do lodówki i schłodzić przez co najmniej 1 godzinę. Do garnka wrzucić obrane i pokrojone w plasterki jabłka,dodać cynamon, goździki, cukier i sok z cytryny. Pogotować chwilę, mieszając, aż jabłka będą lekko miękkie,uważać aby się nie rozpadły. Zdjąć z gazu, przestudzić. Formę o średnicy 20 cm wysmarować tłuszczem, oprószyć bułką. Ciasto wyjąć z lodówki, podzielić na dwie części. Jedną część rozwałkować, wyłożyć na dno i boki formy. Ciasto po nakłuwać oprószyć bułką tartą, wyłożyć jabłka, wyrównać. Rozwałkować drugą część, wyłożyć na wierzch jabłek . Wierzch ciasta posmarować jajkiem roztrzepanym z 1 łyżką mleka. Piec w temperaturze 180 stopni przez 30 - 45 minut.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

mysia12 02.02.2015 10:29
smakowitości
malina 28.08.2013 09:25
proste szybkie , smaczne ciasto
gusia1000 19.06.2013 11:42
Dobre ciasto.
sylwiusia055 16.06.2013 20:47
palce lizać
adelajda 16.06.2013 19:03
z jabłkami jeszcze nie robiłam
iwi 16.06.2013 18:52
Pycha tarta
agnieszka214 16.06.2013 18:49
pyszne ciasto

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak