Wszystkie składniki w misce na kruche ciasto zagnieść. Jeśli ciasto jest mocno kruche , dodajemy łyżkę zimnej wody. Gotowe ciasto dać do lodówki i schłodzić przez co najmniej 1 godzinę. Do garnka wrzucić obrane i pokrojone w plasterki jabłka,dodać cynamon, goździki, cukier i sok z cytryny. Pogotować chwilę, mieszając, aż jabłka będą lekko miękkie,uważać aby się nie rozpadły. Zdjąć z gazu, przestudzić. Formę o średnicy 20 cm wysmarować tłuszczem, oprószyć bułką. Ciasto wyjąć z lodówki, podzielić na dwie części. Jedną część rozwałkować, wyłożyć na dno i boki formy. Ciasto po nakłuwać oprószyć bułką tartą, wyłożyć jabłka, wyrównać. Rozwałkować drugą część, wyłożyć na wierzch jabłek . Wierzch ciasta posmarować jajkiem roztrzepanym z 1 łyżką mleka. Piec w temperaturze 180 stopni przez 30 - 45 minut.