Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Crumble jeżynowo-jabłkowe :

Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

½ kg jabłek,½ kg jeżyn,1 szklanka cukru,1 szklanka mąki,10 dag masła + do wysmarowania formy
aromat waniliowy 1/2 łyżeczki
Bułka tarta klasyczna Prymat 3 łyżki
Biszkopt 1 paczka

Przepis i sposób przygotowania na: Crumble jeżynowo-jabłkowe :

Jabłka obrać i pokroić w małe cząstki. Włożyć do rondla .Dodać jeżyny i1/2 szklanki cukru . Dusić aż sok się odparuje , a masa będzie mieć konsystencję dżemu, dodać bułkę tartą i dobrze wymieszać . . Foremkę wysmarować masłem i wysypać bułką tartą . Na dno pokruszyć biszkopty .Na biszkopty wyłożyć masę owocową . Z mąki, ½ szklanki cukru, aromatu waniliowego i masła zagnieść kruszonkę i posypać nią z wierzchu owocową masę . Piekarnik rozgrzać do 180 stopni , nastawiony na zapiekanie z góry. Piec crumble 25-30 minut , aż kruszonka zrobi się rumiana. Wyjąć i zostawić do przestygnięcia. Podawać lekko ciepłe lub na zimno .Można dodatkowo podać udekorowane bitą śmietaną , albo z lodami waniliowymi .

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

krystyna330 14.03.2013 12:18
wygląda apetycznie
Joanna108
Joanna108 25.03.2012 20:10
mniam
anecia04 18.08.2010 10:47
pycha

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak