Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Oczy carycy

5.0
(40)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

CIASTO CIEMNE
jajko 2 szt
żółtko jajek 6 szt
cukier 6 łyżek
mąka tortowa 4 łyżki
proszek do pieczenia 1 łyżka
kakao 2 łyżki
olej 1/3 szkl
Ciasto jasne:
białko 6 szt
cukier 1 szkl
mąka ziemniaczana 1 szkl
olej 1/3 szkl
ocet 1 łyżka
Masa budyniowa:
mleko 1/2 litra
budyń śmietankowy 2 op
cukier 2 łyżki
masło 1 kostka
DODATKOWO:
biszkopty okrągłe 1 op
galaretka 2 op
mocna kawa 1 szkl

Przepis i sposób przygotowania na: Oczy carycy

Kroki postępowania

1
Przygotowujemy jasne ciasto. Białka ubijamy na sztywną pianę. Następnie dodajemy cukier, mąkę ziemniaczaną, olej oraz ocet. Miksujemy.
Krok 1 - Oczy carycy foto
2
Przygotowujemy ciemne ciasto. Żółtka oraz jajka ubijamy z cukrem do białości. Dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Na końcu wsypujemy kakao oraz wlewamy olej.
Krok 2 - Oczy carycy foto
3
Na blaszkę wyłożoną papierem (wym. 20x36cm) wykładamy naprzemiennie jasne i ciemne ciasto. Lekko mieszamy widelcem. Pieczemy około 35 minut w temp. 180 stopni. Po przestudzeniu przekrawamy na pół.
Krok 3 - Oczy carycy foto
4
Z mleka odlewamy 1/2 szkl, resztę zagotowujemy. W 1/2 szkl mleka mieszamy budynie oraz cukier. Wlewamy do gotującego się mleka i chwilę gotujemy. Odstawiamy do przestudzenia. Masło zmiksować razem z zimnym budyniem. Galaretkę rozpuszczamy w 3 szkl wrzątku. Połowę upieczonego ciasta smarujemy połową masy budyniowej, następnie układamy nasączone w kawie biszkopty, zalewamy tężejącą galaretką.
Krok 4 - Oczy carycy foto
5
Odstawiamy do stężenia, następnie smarujemy drugą połową masy i przykrywamy drugą połową ciasta.
Krok 5 - Oczy carycy foto
6
Wierzch polewamy polewą czekoladową.
Krok 6 - Oczy carycy foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

as28 18.01.2015 19:24
mniam mniam
IZABELA29 19.11.2014 08:56
polecam ,bardzo pyszne
Bernadeta1 01.12.2013 09:27
piękna nazwa i ciasto na pewno smaczne
agogo2 20.11.2013 21:16
rewelacyjne ciasto
Motorek 02.11.2013 13:13
fajne ciasto
Agata
Agata 14.09.2013 17:49
ładnie wygląda z chęcią wypróbuje
artur7 31.08.2013 20:06
alez fajne koloroe
Małgorzata106 12.08.2013 21:18
przepyszne ciasto
AURELKA 02.07.2013 20:29
smakowite ciasto
IZABELA29 01.07.2013 16:25
fajna nazwa i fajnie wygląda to ciacho
Róża1 25.06.2013 13:05
nazwa super! a ciasto wygląda i na pewno smakuje wyśmienicie:-)
teresa18 24.06.2013 20:24
świetne ciacho
IwonaDD 24.06.2013 09:00
ciasto jak marzenie, nie umiałabym tego cuda zrobić - przewspaniałe!
alaaa 21.06.2013 21:32
bombowo wygląda
matesko 20.06.2013 13:23
fajne ciacho
Ola1984 20.06.2013 11:30
Bardzo fajne ciacho :) Pięknie wygląda i pewnie tak też smakuje :)
IZABELA29 20.06.2013 08:34
jaka fajna nazwa
misia53 18.06.2013 10:56
wspaniałe ciasto
olkaaa 18.06.2013 07:23
muszę koniecznie spróbować
RenataZ-et 17.06.2013 21:25
super pomysł na przepyszne ciasto!
Katarzyna34 17.06.2013 14:56
o to coś dla mnie
smakowita 17.06.2013 10:45
fajne ciacho i do tego kawowe ,Pychota !
Alex_M 17.06.2013 09:24
fajne ciacho :)
kasienka23 17.06.2013 07:56
fajna nazwa, ciasto na pewno super!
msmors 17.06.2013 07:28
fajne ciacho, dodaje do ulubionych

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak