Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Karczek pieczony

3.0
(20)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

marynata
różowej soli himalajskiej 1 łyżka
granulowanego czosnku 1 łyżeczka
pikantnej mieszanki pieprzów 1 łyżeczka
ziół dalmatyńskich 1 łyżka
słodkiej papryki 1 łyżeczka
wody 2 łyżki
olej 3 łyżki
karkówka 1,3 kg

Przepis i sposób przygotowania na: Karczek pieczony

Kroki postępowania

1
Karczek umyć i osuszyć. Składniki marynaty wymieszać nanieść na karkówkę smarując ja z każdej strony. Tak przygotowane mięso włożyć do miski lub innego naczynia, zakryć pokrywką i wstawić do marynowania do lodówki na kilka godzin.
Krok 1 - Karczek pieczony foto
2
Po upływie odpowiedniego czasu karczek włożyć do rękawa do pieczenia, dobrze zawiązać końce i wstawić do pieczenia.
Krok 2 - Karczek pieczony foto
3
Piekarnik powinien być nagrzany do 180 stopni a karkówkę piec 80 minut. Na 10-15 minut przed końcem pieczenia rozciąć rękaw aby mięso się zrumieniło. Karczek wyłożyć na talerz nie nakłuwając go bo wypłyną wszystkie soki. Tak zostawić do całkowitego wystudzenia.
Krok 3 - Karczek pieczony foto
4
Gdy będzie zimny dla lepszego krojenia w plastry dobrze jest jeszcze wstawić ją do lodówki. Podawać zamiast wędlin ze sklepu.
Krok 4 - Karczek pieczony foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

mileneczka5 24.10.2015 08:08
pyszna wędlinka:)
jagoda5913 02.01.2015 11:38
ciekawy pomysł
Ada-Gaba 18.10.2014 12:27
znakomicie przygotowane smaczne mięsko
AgaS10 05.09.2014 09:47
apetyczny:)
Joasiek 18.07.2014 08:04
Uwielbiam kurczaka :)
Ewelina45 09.07.2014 12:32
Apetycznie wygląda :)
ben-ka 08.07.2014 23:57
Takie mięsko,to rarytas.
JulkaTomeczek 08.07.2014 23:02
Pięknie wygląda, muszę spróbować
Magula 02.07.2014 13:56
Pyszne mięsko
gosia561 05.06.2014 00:01
dobre mięso
msmariusz 05.05.2014 00:00
jak z bajki
alaaa 04.05.2014 12:30
wygląda pysznie i ta chrupiąca skórka,,,
Malinka 03.05.2014 17:32
Wygląda bardzo apetycznie!
IZABELA29 03.05.2014 12:13
pyszne i apetyczne mięsko
Krzysztof15 03.05.2014 08:35
pyszna karkoweczka
Klausia 30.04.2014 21:28
super mięsko :)
Sylwia26 30.04.2014 12:00
ale pyszności
Wiktoria29 30.04.2014 09:48
lubię takie domowe pieczone mięsko na kanapkę
as28 29.04.2014 12:02
uwielbiam karczek piecziny
pestka 29.04.2014 11:28
bardzo smaczne mięsko
jasiek 29.04.2014 10:51
bardzo świąteczne
Marta11 15.06.2013 14:20
ciekawy pomysl
Olga_SK 15.06.2013 12:48
uwielbiam zapach pieczonego mięsa w domu :D a o ziołach dalmatyńskich jeszcze nie słyszałam - zaraz się będę dokształcać w tym temacie!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak