Karczek pieczony

Karczek pieczony

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gram

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • marynata

  • różowej soli himalajskiej

    1 łyżka
  • granulowanego czosnku

    1 łyżeczka
  • pikantnej mieszanki pieprzów

    1 łyżeczka
  • ziół dalmatyńskich

    1 łyżka
  • słodkiej papryki

    1 łyżeczka
  • wody

    2 łyżki
  • olej

    3 łyżki
  • karkówka

    1,3 kg
Wyślij składniki na:
Listonic
promotion_img Reklama na dziś

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Karczek pieczony
Karczek umyć i osuszyć. Składniki marynaty wymieszać nanieść na karkówkę smarując ja z każdej strony. Tak przygotowane mięso włożyć do miski lub innego naczynia, zakryć pokrywką i wstawić do marynowania do lodówki na kilka godzin.
Krok 2 - Karczek pieczony
Po upływie odpowiedniego czasu karczek włożyć do rękawa do pieczenia, dobrze zawiązać końce i wstawić do pieczenia.
Krok 3 - Karczek pieczony
Piekarnik powinien być nagrzany do 180 stopni a karkówkę piec 80 minut. Na 10-15 minut przed końcem pieczenia rozciąć rękaw aby mięso się zrumieniło. Karczek wyłożyć na talerz nie nakłuwając go bo wypłyną wszystkie soki. Tak zostawić do całkowitego wystudzenia.
Krok 4 - Karczek pieczony
Gdy będzie zimny dla lepszego krojenia w plastry dobrze jest jeszcze wstawić ją do lodówki. Podawać zamiast wędlin ze sklepu.

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (23)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

mileneczka5

24.10.2015 08:08
pyszna wędlinka:)

jagoda5913

02.01.2015 11:38
ciekawy pomysł

Ada-Gaba

18.10.2014 12:27
znakomicie przygotowane smaczne mięsko

AgaS10

05.09.2014 09:47
apetyczny:)

Joasiek

18.07.2014 08:04
Uwielbiam kurczaka :)

Ewelina45

09.07.2014 12:32
Apetycznie wygląda :)

ben-ka

08.07.2014 23:57
Takie mięsko,to rarytas.

JulkaTomeczek

08.07.2014 23:02
Pięknie wygląda, muszę spróbować

Magula

02.07.2014 13:56
Pyszne mięsko

gosia561

05.06.2014 00:01
dobre mięso

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat