Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Stek z rostbefu w towarzystwie chrupiących ziemniaków oraz sałatki z młodej cukinii i bobu

Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

stek z rostbefu ok. 300 g
masła 25 g
posiekanego tymianku łyżeczka
posiekanej kolendry łyżeczka
posiekanego koperku łyżeczka
gałązek rozmarynu kilka
sok z połowy cytryny
ząbków czosnku 6
olej rzepakowy 1/3 szklanki
suszonych pomidorów pół łyżeczki
sól, pieprz do smaku
ziemniaki młode
bób 50 g

Przepis i sposób przygotowania na: Stek z rostbefu w towarzystwie chrupiących ziemniaków oraz sałatki z młodej cukinii i bobu

Przygotowanie:
1. Mięso wyjmujemy z lodówki na godzinę przed smażeniem.
2. Młode ziemniaki dokładnie oczyszczamy, np. za pomocą szczoteczki, starając się nie zdrapać za bardzo skórki.
3. Ziemniaki kroimy na ćwiartki, posypujemy solą, czarnym mielonym pieprzem, nacieramy oliwą i trzema przeciśniętymi przez praskę ząbkami czosnku.
4. Bób gotujemy w osolonej wodzie przez, powinien być lekko twardawy, mniej więcej ok 10-12minut.
5. Masło rozgniatamy widelcem i łączymy z posiekanym drobno koperkiem, przeciśniętym przez praskę ząbkiem czosnku i drobno pokrojonymi suszonymi pomidorami. Doprawiamy solą i pieprzem. Formujemy zgrabny kwadrat, zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki.
6. Na patelni rozgrzewamy ok. 1/3 szklanki oleju rzepakowego. Wrzucamy ziemniaki i na dość dużym ogniu intensywnie podsmażamy aż nabiorą ładnego złocistego koloru. Następnie zmniejszamy gaz, ale tak żeby ziemniaki cały czas się smażyły, a nie gotowały. Dorzucamy gałązki rozmarynu i smażymy jeszcze przez kilka minut. Ziemniaczki wychodzą rewelacyjne z wierzchu chrupiące a w środku miękkie i kremowe.
7. Cukinię dokładnie myjemy, za pomocą obieraczki do warzyw obieramy długie cienkie paski, oczywiście zarówno miąższ, jak i skórkę.
8. Na patelni rozpuszczamy łyżkę masła, dodajemy dwa obrane i drobno poszatkowane ząbki czosnku oraz drobno posiekane zioła, tymianek i kolendrę. Chwilkę podsmażamy, kiedy poczujemy aromat czosnku i ziół, dodajemy paski cukinii, po ok. dwóch minutach dorzucamy ugotowany i obrany bób. Zdejmujemy z gazu, dodajemy sok wyciśnięty z połowy cytryny oraz sól i pieprz do smaku.
9. Rozgrzewamy patelnię teflonową wysmarowaną bardzo cienką warstwą oleju rzepakowego, temperatura musi być dość wysoka, więc ja swoją rozgrzewam do momentu, kiedy patelnia zaczyna dymić. Wtedy wrzucamy na nią stek z rostbefu i smażymy dwie minuty z jednej strony, po czym przewracamy mięso na drugą stronę i smażymy kolejne dwie minuty. Dosłownie na chwilę przez zdjęciem steku z patelni, dodajemy łyżkę masła.
10. Przekładamy stek na deskę, oprószamy go solą oraz pieprzem i zostawiamy na kilka minut, żeby odpoczął.
11. W tym czasie zaczynamy składać naszą potrawę w całość:). Na środku talerza układamy sałatkę z cukinii i bobu polaną sosem balsamicznym, a dalej jak nas fantazja poniesie. Ja ułożyłam z jednej strony ćwiartki ziemniaków z gałązkami świeżego rozmarynu. Po drugiej stronie cieniutko pokrojone plastry mięsa. Po obu stronach sałatki ułożyłam masło ziołowo-czosnkowe z dodatkiem suszonych pomidorów.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

lee-aa 10.07.2013 20:53
Super, bardzo, bardzo smakowite:)
kasienka23 15.06.2013 15:42
śliczny kolorek mięsa, musiało być pyszne!
dwa pokoje z kuchnią 15.06.2013 08:43
pięknie podane! chętnie bym skosztowała
Izabela77 14.06.2013 21:52
super przepis
Kolorowa 14.06.2013 21:10
Sałatka mi się podoba, ciekawi mnie ;)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak