Przepis i sposób przygotowania na: Domowy zakwas na żurek
Sprawdzony, domowy przepis na zakwas do żuru, który sprawi że już nie będziesz potrzebować sięgać po ten ze sklepu.
Dodanie kromki chleba do zakwasu sprawi, że ukisi się szybciej. W trakcie kiszenia warto sprawdzać smak zakwasu i dobrać odpowiednią dla siebie kwaskowatość. Dla wzbogacenia smaku do zakwasu na żurek można dodać 2-3 łyżki otrębów żytnich.
Jak zrobić w domu zakwas na żur?
Mąkę żytnią na żurek wsypać do słoika. Zalać (najlepiej wcześniej przefiltrowaną) przegotowaną, letnią wodą. Dodać obrane i nacięte ząbki czosnku, ziele, liście laurowe i pieprz. Na koniec dodać kromkę chleba.
Słoik przykryć gazą i zawiązać gumką lub (jeśli robimy w garnku czy kamionkowym naczyniu) przykryć wieczkiem/pokrywką w taki sposób, aby był dopływ powietrza.
Zakwas na żurek odstawić w ciepłe miejsce na 3-4 dni. Raz dziennie można zakwas przemieszać. Zakwas na żur będzie gotowy, jeśli będzie miał przyjemny "kwaskowy" zapach.