Świętokrzyskie byczki

Świętokrzyskie byczki

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • ziemniaki

    500 gram
  • mąka pszenna

    250-300 gram
  • jajo

    1 sztuka
  • sól

    do smaku
  • pieprz

    do smaku
  • mięso wieprzowe

    300 gram
  • natka pietruszki

    do smaku
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Mięso pokroić na małe kawałki, dodać przyprawy, udusić. Można również wykorzystać mięso z wywaru zupy. Mięso należy zmielić w maszynce, dodać drobno posiekaną natkę pietruszki i przyprawy - pieprz ziołowy Prymat, przyprawa do wieprzowiny Prymat, tymianek Prymat. Całość wymieszać i pozostawić na ok 30 min.

Ziemniaki obrać i ugotować. Ostudzone przepuścić przez praskę lub maszynkę do mięsa. Wbić jedno jajo, posypać solą i pieprzem do smaku. Stopniowo dodawać mąki do momentu, aż masa przestanie się kleić do stolnicy. Gotowe ciasto podzielić na trzy, cztery części i z każdej z nich uformować podłużne walce. Odkrajać kawałki o grubości 3-4 cm. Na każdym kawałku odkrojonego ciasta układać kawałki wcześniej przygotowanego mięsa. Mięso przykrywać ciastem tak, aby powstała kulka. Tak przygotowane \"byczki\" wrzucić do gotującej się, wrzącej wody i gotować na wolnym ogniu 3-4 min. Podawać z sałatą, ketchupem, pomidorami - według uznania i smaku.

Smacznego!

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (2)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

iwona332

29.09.2010 22:07
super

Maryś1

04.08.2010 17:50
super

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat