Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pikantna truskawkowa konfitura z bazylią

2.0
(10)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

truskawki świeże 1 kg
bazylia 1/2 pęczka
Pieprz biały mielony Prymat 1 łyżeczka
cukier kryształ 1 szkl
środek żelujący na kg owoców 1

Przepis i sposób przygotowania na: Pikantna truskawkowa konfitura z bazylią

Kroki postępowania

1
Truskawki opłucz, obierz i przesyp do rondla. Rozgnieć tłuczkiem do ziemniaków, dodaj środek żelujący i dokładnie wymieszaj. Doprowadź do wrzenia, wsyp cukier i pieprz i gotuj cały czas mieszając przez ok. 5-10 min.
Krok 1 - Pikantna truskawkowa konfitura z bazylią foto
2
Na koniec wsyp posiekane listki bazylii i wymieszaj. Zostaw garnek na najmniejszym ogniu i nakładaj wrzącą konfiturę do słoiczków. Zakręć i postaw do góry dnem. Poczekaj aż ostygnie.
Krok 2 - Pikantna truskawkowa konfitura z bazylią foto
3
Ta konfitura będzie idealna nie tylko na kanapkę ale też do pieczonego lub grillowanego mięsa lub sera np. camembert.
Z tych proporcji wyszło mi 5 małych słoików.
Krok 3 - Pikantna truskawkowa konfitura z bazylią foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Bernadeta1 09.09.2013 11:48
ciekawy przepis
Katarzyna59 01.07.2013 07:56
świetny pomysł z tą konfiturą na ostro
adelajda 14.06.2013 11:48
ciekawy przepis

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak