Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pekinka w sosie majonezowo śmietanowym

2.0
(8)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

kapusty pekińskiej 1/2
marchew 1
czerwonej papryki 1/2
posiekanego szczypiorku 1/3 szk
posiekanego koperku 1/2 szk
sos
kiełki rzodkiewki 25 g

Przepis i sposób przygotowania na: Pekinka w sosie majonezowo śmietanowym

1/2 kapusty pekińskiej
1 marchew
1/2 czerwonej papryki ( dużej )
1/3 szk posiekanego szczypiorku
25 g kiełków rzodkiewki
1/2 szk posiekanego koperku ( użyłam mrożonego )
Sos :
3 łyżki majonezu
1/2 szk śmietany 12% ( gęstej )
sól do smaku
pieprz czarny do smaku
sok z cytryny do smaku
1/2 łyżeczki granulowanego czosnku
cukier do smaku

Składniki sosu dokładnie wymieszać i zostawić do przegryzienia się smaków. Kapustę poszatkować, marchew obrać, umyć i zetrzeć na tarce do warzyw na grubych oczkach. Paprykę pokroić w kostkę. Przygotowane składniki wrzucić do miski, dodać kiełki, szczypior i koperek i wszystko przemieszać. Następnie wlać przygotowany sos i wymieszać surówkę. Tak zostawić na kolejne 5 minut do ponownego przegryzienia się smaków. Surówkę podawać do drugich dań mięsnych.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Rafał10 14.06.2013 23:28
rewelacja, aż zgłodniałam a to spać trzeba a nie jeść po nocach aaaah!
nogawkuchni 14.06.2013 14:49
Ciekawa propozycja,wygląda zachęcająco,zestaw smacznych składników pysznie doprawiony,bardzo interesujący przepis,muszę wypróbować,bo mnie ogromnie kusi jej smak.
V_kuchareczka 14.06.2013 12:45
wygląda pysznie
idealme 14.06.2013 12:31
palce lizać!! :)
joanna30 14.06.2013 11:21
Uwielbiam surówki z pekinki a Twoja musi byc pyszna :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak