Ogórki kiszone

Ogórki kiszone

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • ogórki

    5 kg
  • cukier

    4 łyżeczki
  • chrzan korzeń

    3 sztuki
  • liście orzecha

    do smaku
  • koper

    do smaku
  • czosnek

    12 ząbków
  • sól

    30 dag
  • liść laurowy

    1 opakowanie
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Słoiki dokładnie wymyć i wyparzyć. Sprawdzić czy się dokręcają. Ogórki dokładnie umyć. Liście orzecha, chrzan, koper dokładnie umyć i pozostawić by obciekły. Chrzan pokroić w słupki niewielkie. Liście orzecha włożyć do słoika a następnie powkładać ogórki jeden obok drugiego ściśle. Pododawać ząbki czosnku, koper, chrzan i przyprawy. Wodę zagotować z solą, cukrem i liśćmi laurowymi. Pozostawić by przestygła. Zalać ogórki tak by były całe pokryte wodą z solą. Słoiki dokładnie pozakręcać i odstawić np. na parapet na 2-3 dni. Jeśli nic się nie dzieje i się nie wylewa słoiki przenieść do piwnicy w ciemne i chłodne miejsce. Smacznego !!

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (13)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

olkaaa

12.02.2014 08:10
bardzo lubię

czekoladka_m

23.11.2013 14:09
Obowiązkowe zapasy na zimę;)

RenataZ-et

16.11.2012 17:51
pyszne

ALAGOR

13.10.2012 18:29
wykorzystam ;)

IKrakowianka

08.03.2012 00:34
bardzo lubię takie ogórki

Wafelek2601

06.01.2012 00:36
pyszne

Norgiusz

01.11.2011 07:31
idealne

Ewa95

20.09.2011 10:52
mniam

gosia47-47

05.03.2011 16:27
mniam

Baska Kaska

06.02.2011 18:43
też takie robię

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat