Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Rolada bezowa z brzoskwiniami

3.0
(14)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

białko 4 szt.
cukier 230 cukru
mąka ziemniaczana 2 łyżeczki
ocet 1 łyżeczka
cukier puder 1 łyżka
brzoskwinie w puszce 400 g
kremówka 200 g

Przepis i sposób przygotowania na: Rolada bezowa z brzoskwiniami

Blachę do pieczenia wyłożyć papierem do pieczenia o rozmiarze 24x34 cm.
W miseczce wymieszać cukier z mąką ziemniaczaną. W dużej misce umieścić białka i ubić je na sztywną pianę. Do ubitych białek dodać ocet i dalej ubijając łyżka po łyżce dodawać cukier z mąką. Masa powinna być gęsta i lśniąca.
Bezę rozsmarować na papierze, zachowując co najmniej 1 cm odstępu od brzegów papieru.
Piec w nagrzanym do temperatury 150 stopni piekarniku, ok 20-25 minut. Upieczoną bezę wyciągnąć z piekarnika i zostawić na parę minut do przestudzenia. Następnie rozłożyć papier do pieczenia i na niego wyłożyć bezę odwracając ją do góry nogami. Ściągnąć delikatnie papier i zostawić bezę do całkowitego przestudzenia.
Owoce drobno pokroić. Śmietanę ubić na sztywno. Pod koniec ubijania dodać łyżkę cukru pudru. Gotową wyłożyć na bezę. Na śmietanie rozłożyć owoce, (część owoców można zostawić do ozdobienia) pozostawiając z jednego krótszego boku odstęp na 3 cm, by przy zwijaniu rolady nadzienie nie wyciekło.
Zwinąć roladę od drugiego krótszego boku. Górę rolady udekorować owocami.
Bezę można zjeść od razu. W lodówce przechowujemy ją do 2 dni.
Smacznego :)

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

barbara11561 05.02.2014 10:07
palce lizać taki deser,nigdy jeszcze nie zwijałam ciasta bezowego w roladę(na pewno wypróbuję)
mysza75 11.11.2013 11:02
jak pięknie wygląda rolada
alaaa 18.10.2013 19:47
ale pyszności
adelajda 15.06.2013 13:56
super wygląda, na pewno tak smakuje
Katarzyna26 13.06.2013 08:46
Cudo na talerzu :)
Wiesława1 13.06.2013 08:32
wspaniały deser
malaczarna23 13.06.2013 08:30
mniam mniam:) pyszniutka roladka
monisia1977 13.06.2013 08:10
super wygląda
kasienka23 13.06.2013 08:07
pyszne ciasto!
marta1221 12.06.2013 22:16
pierwszy raz roladę bezową spotykam
meg1984 12.06.2013 22:11
świetna rolada
iwi 12.06.2013 21:46
Totalny wypas.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak