Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Fish & chips - flądra z piekarnika w sosie pomidorowym z frytkami pieczonymi w tymianku

3.0
(11)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

flądra 2 sztuki
czosnek 4 ząbki
Pieprz czarny Prymat w młynku
przecier pomidorowy 2 łyżki
sok z cytryny
pietruszka suszona
ziemniaki 8 średnich
olej roślinny 4 łyżki
tymianek świeży
cebula 1 mała
oliwa 1 łyżka
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat

Przepis i sposób przygotowania na: Fish & chips - flądra z piekarnika w sosie pomidorowym z frytkami pieczonymi w tymianku

Kroki postępowania

1
Rybkę oczyścić, umyć i naciąć pod kątem od strony skóry.
Oliwę z oliwek wymieszać z sokiem z cytryny, drobno posiekanym 1 ząbkiem czosnku, solą i pieprzem. Zamarynować rybkę i zostawić przez około 20 min.
Krok 1 - Fish & chips - flądra z piekarnika w sosie pomidorowym z frytkami pieczonymi w tymianku foto
2
Następnie nasmarować przecierem pomidorowym i posypać pietruszką.
Krok 2 - Fish & chips - flądra z piekarnika w sosie pomidorowym z frytkami pieczonymi w tymianku foto
3
Ziemniaki obrać, pokroić zalać oliwę, dodać listki świeżego tymianku, drobno posiekane 3 ząbki czosnku, cebulkę posiekaną w piórka. Wszystko razem dobrze wymieszać.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na około 25 min.
Krok 3 - Fish & chips - flądra z piekarnika w sosie pomidorowym z frytkami pieczonymi w tymianku foto
4
Po 10 minutach pieczenia frytek do piekarnika włożyć flądrę (piec 15 min).
Frytki na talerzu posypać startym serem.
Krok 4 - Fish & chips - flądra z piekarnika w sosie pomidorowym z frytkami pieczonymi w tymianku foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Henryka2 13.06.2013 13:18
Fajny obiadek tylko dlaczego sól i pieprz musi być z młynka?!
aisoglam 13.06.2013 10:20
Super rybka :)
Katarzyna59 13.06.2013 07:54
bardzo smaczne
marta1221 12.06.2013 22:22
bardzo apetyczna
Zdzisław 12.06.2013 22:16
ale mam apetyt na taki obiad
paulina2157 12.06.2013 22:08
taką flądrę to zjadłabym z chęcią , pięknie wygląda
magdziorka6 12.06.2013 22:07
rybka zawsze dobra jest
Olga_SK 12.06.2013 19:49
wygląda zachwycająco!
IwonaDD 12.06.2013 19:10
ale smaku narobiłaś!
Megg 12.06.2013 19:03
przepyszne danie
Gracer 12.06.2013 19:02
super rybka

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak