Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kruche zaplatane płotki

2.0
(5)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

masło 100 g
cukier puder 3 łyżki
jajko 1 szt
mąka pszenna 1,5 szklanki
proszek do pieczenia 0,5 łyzeczki
cukier puder do posypania

Przepis i sposób przygotowania na: Kruche zaplatane płotki

Kroki postępowania

1
Mąkę mieszamy z cukrem pudrem i proszkiem do pieczenia. Dodajemy masło prosto z lodówki i kroimy nożem na drobne kawałeczki. Następnie wbijamy jajko i szybko zagniatamy całośc w ciasto. Z ciasta formujemy kule i chłodzimy w lodówce ok godziny.
Krok 1 - Kruche zaplatane płotki foto
2
Ciasto cienko rozwałkowujemy lekko podsypując mąką, aby się nie kleiło. Ciasto kroimy na paseczki ok 1 cm. szerokości i 5 cm długości.
Krok 2 - Kruche zaplatane płotki foto
3
Nastepnie zaplatamy paseczki i całość przekładamy na blaszkę wyłozoną papierem do pieczenia.
Krok 3 - Kruche zaplatane płotki foto
4
Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni do zrumienienia ok 8 minut. Gotowe posypujemy cukrem pudrem.
Krok 4 - Kruche zaplatane płotki foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

zielonamorelka 12.06.2013 15:13
świetne te płotki! niebawem zrobię
Magula 12.06.2013 08:02
niby zwykłe ciasteczka a wyglądają jednak trochę inaczej, polecam poeksperymentowac z kształtami
Pyszota 12.06.2013 02:07
fajny pomysł
Barbara13 11.06.2013 23:21
świetny pomysł na zajęcie dzieci:)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak