Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciasto kremowe

3.0
(18)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Ciasto:
margaryna 30 dkg
mąka 40 dkg
kwaśna śmietana 3/4 szklanki
Krem:
mleko 1,5 szklanki
cukier 1 szklanka
cukier waniliowy 1 szt
żółtko jajek 4 szt
mąka 3 łyżki
margaryna 25 dkg
cukier puder do posypania

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto kremowe

Kroki postępowania

1
Z mąki, margaryny i kwaśnej śmietany miesimy ciasto, najlepiej zamiesić je dzień wcześniej. Na drugi dzień ciasto dzielimy na dwie części i pieczemy w formach posmarowanych tłuszczem o wymiarach 23x38 cm około 30-40 minut w temp. 180 stopni.
Krok 1 - Ciasto kremowe foto
2
Krem: szklankę mleka zagotowujemy z cukrem i cukrem waniliowym. W pozostałej pół szklance mleka rozrabiamy żółtka i mąkę, mieszamy i wlewamy na kipiące mleko. Odstawiamy do wystudzenia. Margarynę rozcieramy, stopniowo dodajemy zimny budyń.
Na jeden placek wykładamy krem
Krok 2 - Ciasto kremowe foto
3
I przekładamy drugim plackiem.
Krok 3 - Ciasto kremowe foto
4
Ciasto posypujemy cukrem pudrem.
Krok 4 - Ciasto kremowe foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

fotoviderek 12.06.2013 09:32
Ślinka cieknie. Pycha :)
Magula 11.06.2013 13:34
wygląda bardzo apetycznie

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak