Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Szynka z leśnymi grzybami pod chrupiącą pierzynką

2.0
(10)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

cebula 1/2 sztuki
olej do smażenia
sól do smaku
pieprz do smaku
szynka wieprzowa ok. 80 dkg
Kolendra cała Prymat 1/2 łyżeczki
Owoc jałowca cały Prymat 6 ziarenek
Pieprz czarny ziarnisty Prymat 1/4 łyżeczki
ziele angielskie 6 ziarenek
pomidory suszone z czosnkiem 1 łyżeczka
Przyprawa do mięs Prymat 2 łyżki
olej 3 łyżki
czosnek 2 ząbki
skorka starta z pomarańczy 1 łyżeczka
masło 2 łyżki
chleb tostowy 2 kromki
grzyby leśne ok. 1/2 kg
kumin 1/4 łyżeczki
rzeżucha 1 (świeża)

Przepis i sposób przygotowania na: Szynka z leśnymi grzybami pod chrupiącą pierzynką

Kroki postępowania

1
Na rozgrzanym na patelni oleju zeszklić pokrojoną w kostkę cebulę. Dowolne leśne grzyby (użyłam mrożonych opieniek po ich wcześniejszym rozmrożeniu) oczyścić i dowolnie pokroić. Grzyby dodać do cebuli. Smażyć, aż cały płyn z grzybów odparuje, doprawić je do smaku solą i pieprzem.
Krok 1 - Szynka z leśnymi grzybami pod chrupiącą pierzynką foto
2
Szynkę wieprzową (dobrze, żeby miała warstewkę tłuszczu) umyć i dokładnie osuszyć papierowym ręcznikiem. Za pomocą ostrego noża zrobić w środku mięsa dziurę, przekręcić nóż, żeby ją powiększyć. W powstały otwór nałożyć usmażone, lekko przestudzone grzyby.
Krok 2 - Szynka z leśnymi grzybami pod chrupiącą pierzynką foto
3
Do moździerza przełożyć wszystkie ziarniste przyprawy i dokładnie je utrzeć.
Krok 3 - Szynka z leśnymi grzybami pod chrupiącą pierzynką foto
4
Utarte przyprawy przełożyć do miseczki, dodać do nich suszone pomidory, przyprawę do mięs i olej, dokładnie wymieszać.
Krok 4 - Szynka z leśnymi grzybami pod chrupiącą pierzynką foto
5
Jeżeli na mięsie jest warstewka tłuszczu, to zrobić w nim głębokie nacięcia na krzyż. Nadziane grzybami mięso dokładnie natrzeć przygotowaną marynatą, a następnie przykryć folią spożywczą i odłożyć do lodówki na ok. 1 godzinę.
Krok 5 - Szynka z leśnymi grzybami pod chrupiącą pierzynką foto
6
Po tym czasie na patelni rozgrzać 1-2 łyżki oleju, zrumienić na nim mięso z każdej strony.
Krok 6 - Szynka z leśnymi grzybami pod chrupiącą pierzynką foto
7
Następnie szynkę ułożyć w naczyniu do zapiekania warstewką tłuszczu do góry, oprószyć je z każdej strony solą. Piekarnik rozgrzać do 160 stopni. Mięso piec ok. 1 godzinę.
Krok 7 - Szynka z leśnymi grzybami pod chrupiącą pierzynką foto
8
Kromki chleba tostowego pokroić w bardzo małą kosteczkę.
Krok 8 - Szynka z leśnymi grzybami pod chrupiącą pierzynką foto
9
Czosnek obrać, posiekać. Rzeżuchę również posiekać. Do chleba dodać czosnek, rzeżuchę i skórkę startą z pomarańczy (skórkę zetrzeć na tarce o drobnych oczkach). Wszystko dokładnie wymieszać.
Krok 9 - Szynka z leśnymi grzybami pod chrupiącą pierzynką foto
10
Szynkę, po godzinie pieczenia, odwrócić. Na jej wierzchu rozłożyć przygotowaną mieszankę z chlebem, a na niej wiórki masła. Wszystko lekko docisnąć do mięsa.
Krok 10 - Szynka z leśnymi grzybami pod chrupiącą pierzynką foto
11
Mięso piec kolejną godzinę w tej samej temperaturze. Upieczoną szynkę odłożyć na co najmniej kilkanaście minut, żeby mięso wchłonęło wszystkie soki. Szynkę kroić w plastry. Podawać na gorąco lub na zimno do kanapek.
Krok 11 - Szynka z leśnymi grzybami pod chrupiącą pierzynką foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

pawlito 26.04.2014 10:03
fajny pomysł
Alex_M 31.10.2013 14:13
ale musiała być pyszna!
tatiana2 03.10.2013 13:48
szyneczka pierwsza klasa :)
fotoviderek 24.06.2013 07:50
Świetna szyneczka :)
gotujebochce 12.06.2013 10:13
wypróbuję :)
Katarzyna59 12.06.2013 08:13
super przepis
zolzica 11.06.2013 13:15
już się nie mogę doczekać pierwszego grzybobrania! :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak