Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

szczawiowa z jajkiem po mojemu

Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

pęczek szczawiu
marchewka
pietruszka
kawałek selera
cebula
Liść laurowy suszony Prymat 3
ziele angielskie 4
śmietana 1/2 szkl
masło 2 łyżki
zielona cebulka
jaja 4
sól i pieprz do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: szczawiowa z jajkiem po mojemu

Marchew, pietruszkę, seler i cebulę obieram i myję. Zalewam 2 litrami wody i gotuję około 30 minut z dodatkiem ziela angielskiego, liścia laurowego i łyżki masła. W tym czasie obieram i płuczę szczaw. Obrany wkładam do garnka i na łyżce masła podduszam aż uzyska lekko brązowy kolor. Gotuję jajka na twardo.

Wyjmuje warzywa z wywaru, marchewkę miksuję ze szczawiem, pozostałe warzywa odkładam. Zmiksowany szczaw i marchewkę dodaje do wywaru, mieszam i podgrzewam około 2-3 minut. Następnie dodaję śmietanę (u mnie "mleko" z kiszonych nerkowców) dokładnie mieszam i zestawiam z kuchenki. Jajka kroje na ćwiartki, wkładam do miseczek i zalewam zupą, posypuje pokrojoną zieloną cebulką.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Megi 15.06.2015 07:33
uwielbiam taką zupkę
gotujebochce 12.06.2013 10:20
pysznaaaaaaaaaaa
jozefinach 11.06.2013 13:39
Uwielbiam szczawiową, Twoja wygląda bardzo smakowicie.
w mojej kuchni 11.06.2013 09:08
jedna z lepszych zup
Konczi 11.06.2013 07:33
musi być pyszna
Pyszota 11.06.2013 00:16
pyszna zupka
Bernadeta1 11.06.2013 00:15
pyszna szczawiowa

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak