Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Crumble z truskawkami i rabarbarem

4.0
(23)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

truskawki 500 gram
rabarbar 2 łodyga
cukier trzcinowy 10 łyżeczka
masło 1 łyżeczka
mąka 200 gram
masło 100 gram
cukier 100 gram
sól 1 szczypta
lody 5 sztuka
cukier waniliowy 1/2 łyżka

Przepis i sposób przygotowania na: Crumble z truskawkami i rabarbarem

Kroki postępowania

1
Kokilki wysmarować masłem. Rabarbar pokroić na 1 cm kawałki. Truskawki umyć, osuszyć i odciąć szypułki. Pokroić na połówki. W kokilkach ułożyć truskawki i rabarbar. Każdą porcję posypać 2 łyżeczkami cukru.
Krok 1 - Crumble z truskawkami i rabarbarem foto
2
Mąkę posiekać z zimnym masłem dodać szczyptę soli, cukier i cukier waniliowy. Zagnieść na kruszonkę.
Krok 2 - Crumble z truskawkami i rabarbarem foto
3
Kruszonką posypać owoce i lekko docisnąć.
Krok 3 - Crumble z truskawkami i rabarbarem foto
4
Wstawić do nagrzanego do 200 stopni piekarnika na około 25 minut. Gorące crumble podawać z gałką ulubionych lodów.

Rady: Mąkę pszenną można zastąpić mąką pełnoziarnistą, a cukier zwykły cukrem trzcinowym.
Do kruszonki można dodać ulubione dodatki: płatki owsiane, wiórki kokosowe, startą skórkę z cytryny lub pomarańczy, czy zmielone orzechy lub migdały.
Krok 4 - Crumble z truskawkami i rabarbarem foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Ewa104 11.06.2013 20:26
Bardzo ładnie podane.
aisoglam 10.06.2013 22:37
Pychoteczka :)
Barbara13 10.06.2013 21:10
Pyszności :)
paulina2157 10.06.2013 20:24
super wygląda
gosia56 10.06.2013 20:23
pycha moje smaki
eMMe 10.06.2013 20:19
Moje smaki:)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak