Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kuskus pod serową pierzynką

2.0
(9)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

kuskus 300 g
bulion 75 ml
cebula 1
kiełbasa zwyczajna 1 laska
koncentrat pomidorowy 3 łyżki
ser żółty 10 dag
natka pietruszki
jajko
gęsta śmietana 2 łyżki
sól, pieprz
olej
fasola 1 puszka

Przepis i sposób przygotowania na: Kuskus pod serową pierzynką

Kuskus zalać gorącym bulionem tak aby jego poziom był o 0,5 cm wyższy od poziomu kaszy. Cebulę obrać, pokroić w kostkę i usmażyć na 2 łyżkach oleju, dodać pokrojoną w kostkę kiełbasę a gdy ta się chwilę przesmaży dodać koncentrat pomidorowy i fasolkę, wymieszać, odstawić. Wszystko wymieszać z kuskusem i doprawić solą, pieprzem i ziołami. Przełożyć do naczynia żaroodpornego posmarowanego tłuszczem i posypanego bułką tartą, wyrównać powierzchnię. Zalać śmietaną wymieszaną z rozbełtanym jajkiem i posypać startym żółtym serem. Zapiekać w piekarniku w 180st C ok 15-20 min aż ser się roztopi. Zapiekankę podawać na gorąco posypaną posiekaną natką pietruszki.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

idealme 10.06.2013 14:16
palce lizać ! :)
Megg 10.06.2013 12:56
wygląda bardzo smakowicie
reniatka 10.06.2013 12:43
zachęcająco wygląda i pewnie bardzo smaczne

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak