Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto przekładane z kremem
Kroki postępowania
Margarynę rozpuścić z miodem i pozostawić do ostygnięcia.
Na stolnicę wsypać mąkę, cukier, kakao, sodę, dodać jajko, wszystko razem posiekać nożem, wlać wystudzoną margarynę z miodem i zagnieść ciasto, które następnie podzielić na dwie jednakowe części.
Każdą część upiec osobno w temp. 180 st przez ok. 20 min.
Białka oddzielić od żółtek i ubić ich na sztywną pianę. Następnie dodać cukier i nadal ubijać, dodawać po jednym żółtku ciągle ubijając. Na koniec dodać mąkę z proszkiem do pieczenia i wszystko delikatnie wymieszać. Ciasto piec w 180 st przez ok. 30 min.
Połowę mleka zagotować z cukrem oraz cukrem waniliowym. W pozostałym mleku roztrzepać mąkę pszenną oraz ziemniaczaną i całość wlać na gotujące się mleko z cukrem. Całość gotować ciągle mieszając, aż powstanie gęsty budyń, który następnie odstawić do ostygnięcia.
Ciasto najlepiej smakuje dopiero na drugi dzień jak ciasto kakaowe zmięknie.