Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Rolada cielęca z cykorią w pistacjowej panierce

3.0
(16)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

cykoria 200 gr
czosnek 4 ząbki
olej do smażenia
seler nać kilka listków opcjonalnie
sól do smaku
mąka 100 gr
mleko 200 ml
jajko 1 szt do naleśników
jajko 2 szt do mięsa
jajko 1 rozbełtane do posmarowania
cielęcina 500 gr mielona
parmezan starty 50 gr
cebula 1 szt
pietruszka zielona 1 pęczek
pistacje 10 gr

Przepis i sposób przygotowania na: Rolada cielęca z cykorią w pistacjowej panierce

Kroki postępowania

1
Cykorie opłukać, osuszyć i pokroić w półkrążki
Krok 1 - Rolada cielęca z cykorią w pistacjowej panierce foto
2
Podsmażyć cykorię 10 minut na kilku łyżkach oleju wraz z czosnkiem, posolić, doprawić do smaku, w razie potrzeby podlać wodą (100 ml) by straciła trochę swoją goryczkę
Krok 2 - Rolada cielęca z cykorią w pistacjowej panierce foto
3
Mleko, mąkę i 1 jako zmiksować, dodać szczyptę soli i 1 łyżkę oleju.
Krok 3 - Rolada cielęca z cykorią w pistacjowej panierce foto
4
Z przygotowanego ciasta usmażyć 4 duże naleśniki
( u mnie zabrakło mleka,więc musiałam się obyć tylko dwoma);
Krok 4 - Rolada cielęca z cykorią w pistacjowej panierce foto
5
Mięso doprawić solą i pieprzem do smaku, dodać 2 jajka, 1 ząbek posiekanego czosnku,pokrojoną drobno pietruszkę i cebulkę oraz parmezan, całość dobrze wyrobić.
Krok 5 - Rolada cielęca z cykorią w pistacjowej panierce foto
6
Naleśniki rozłożyć na papierze do pieczenia.
Na naleśniki nałożyć wyrobione mięso,a następnie podsmażoną cykorię, można dodatkowo posypać posiekanym selerem ( opcjonalnie).
Krok 6 - Rolada cielęca z cykorią w pistacjowej panierce foto
7
Zwinąć całość w roladkę pomagając sobie papierem.

ps. jak widzicie zabrakło mi naleśników i dość ciężko mi się ją zwijało, przy 4 naleśnikach warstwa mięsa jest chudsza i zwijanie lepiej idzie.
Krok 7 - Rolada cielęca z cykorią w pistacjowej panierce foto
8
Wierzch posmarować rozbełtanym jajkiem i posypać mielonymi pisacjami
Krok 8 - Rolada cielęca z cykorią w pistacjowej panierce foto
9
Piec 40 minut w 200 stopniach.
Krok 9 - Rolada cielęca z cykorią w pistacjowej panierce foto
10
Po wyjęciu roladki z piekarnika odczekać 10 minut zanim się zacznie kroić.
Krok 10 - Rolada cielęca z cykorią w pistacjowej panierce foto
11
Smacznego!
Krok 11 - Rolada cielęca z cykorią w pistacjowej panierce foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Klausia 04.12.2013 14:12
do cykorii raz się zraziłam bo trafiła mi się strasznie gorzka, ale Twoją roladę jem oczami :)
agnieszka214 22.11.2013 09:36
wykwintnie sie zapoiwada
erym 20.11.2013 19:16
rolada wymiata
EmciaPichci 09.11.2013 06:57
musi być niewiarygodnie smaczna :)
Agnieszka-87-25 10.09.2013 14:23
rewelacja!!!!
fotoviderek 30.08.2013 10:51
To najlepsza rolada jaką widziałem:)
gosia56 08.08.2013 08:53
super przepis
paulina2157 13.07.2013 10:52
musi być pyszna. Świetny przepis i zdjęcia obrazujące etapy przygotowania. Chyba się skusze
elaa 10.06.2013 15:14
Ciekawe składniki.
adelajda 10.06.2013 07:48
na pewno smaczna
migotka28 09.06.2013 20:48
smakowita roladka
bogusia19 09.06.2013 19:26
super wygląda
Magula 09.06.2013 19:23
bardzo jestsem ciekawa smaku tej potrawy
dodi 09.06.2013 19:17
taka roladka musi być pycha!!!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak