Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Buchty z powidłami

2.0
(9)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka pszenna 50 dkg
mleko ciepłe 270-300 ml
jajko 1 sztuka
masło roztopione 6 dkg
cukier 2 łyżki
sól 1 szczypta
skórka otarta z cytryny 2 łyżeczki
powidło do nadziania
masło roztopione do posmarowan 2 łyżki
drożdże świeże 2 dkg

Przepis i sposób przygotowania na: Buchty z powidłami

Zrobić rozczyn z drożdży,3 łyżek mąki i połowy mleka.Odstawić do podrośnięcia.Jaja,cukier i skórkę z cytryny roztrzepać.

Do miski wsypać mąkę,dodać rozczyn,roztrzepane jajka i resztę składników.Wyrobić gładkie,elastyczne ciasto.Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości.

Po podroćnięciu ciasto krótko wyrobić i podzielić na 55g części.Z każdej części zrobić kulkę,a następnie lekko rozpłaszczyć ją w dłoni,na środek nałożyć łyżeczkę nadzienia i skleić.

Układać blisko siebie w tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia/powinny się stykać/.Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości.

Przed samym pieczeniem posmarować roztopionym masłem.

Piec około 25-27 min.w 180°C

Studzić na kratce.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

ssylwiaa 09.06.2013 22:46
przepis przypadł mi do gustu ;)
joanna30 09.06.2013 16:23
Lubię ciasta drożdżowe, muszę kiedys wypróbować- "zabieram" przepis ;)
Barbara13 09.06.2013 15:10
Polecam,u mnie znikają praktycznie natychmiastowo:)
Konczi 09.06.2013 15:10
musze kiedyś wypróbować

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak