Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Piersi z kurczaka w soku pomarańczowym

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

2 piersi z kurczaka½ szklanki soku z pomarańczy ( świeżo wyciśniętego , nie takiego słodzonego kupnego )
2 łyżki masła ,5 łyżeczek cukru,pieprz mielony,biała część pora
bulion drobiowy 1/4 kostki
śmietana kremówka 1/4 szklanki
olej słonecznikowy 2 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Piersi z kurczaka w soku pomarańczowym

Na patelni rozgrzać łyżkę oleju i łyżkę masła .Obsmażyć na tłuszczu piersi z kurczaka z obu stron na rumiano. Podlać sokiem z pomarańczy .Dodać bulion drobiowy ,łyżeczkę cukru, szczyptę mielonego pieprzu .Dusić na małym gazie 20 minut pod przykryciem . Dolać śmietankę , odkryć pokrywkę , zwiększyć gaz i dusić jeszcze 10 minut aż sos odparuje i zagęści się .
W tym czasie kiedy piersi z kurczaka się duszą pokroić por w krążki i rozdzielić je w pojedyncze obrączki. Na patelni rozgrzać łyżkę oleju i masła i zeszklić na nich por .Posypać 4 łyżeczkami cukru i chwilę smażyć aż cukier pokryje por delikatnym karmelem . Doprawić mielonym pieprzem .
Na półmisku układać warstwę pora , a na niej pierś z kurczaka .Sos z duszenia podawać osobno.
Ja podaje takie piersi z kurczaka z kuskusem zrobionym na bazie bulionu drobiowego .

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Agnik 16.10.2011 14:22
interesujące
ben-ka 20.10.2010 11:45
Takiego dania jeszcze nie jadłam,aż ślinka leci:)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak