Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Gulasz z sarniny z czerwonym winem i jałowcem

4.0
(25)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

udziec z sarny 50 dag
cebula 2 średnie
masło klarowane 2 łyżki
jałowiec 15 zgniecionych ziaren
Rozmaryn suszony Prymat 1 płaska łyżeczka
ziele angielskie 3 ziarna
Liść laurowy suszony Prymat 2
sól
pieprz
koncentrat pomidorowy 3 czubate łyżeczki
wino czerwone wytrawne 150 ml

Przepis i sposób przygotowania na: Gulasz z sarniny z czerwonym winem i jałowcem

Mięso oczyść z błon i pokrój w kostkę, oprósz solą i pieprzem, odstaw na chwilę w chłodne miejsce.
Cebule obierz i posiekaj, zeszklij na połowie masła, następnie przełóż do rondelka, w którym będziesz robić gulasz.
Na pozostałym maśle podsmaż sarninę, kiedy lekko się zrumieni, przełóż ją do garnka z cebulą. Dodaj przyprawy: jałowiec (koniecznie rozgnieciony!), ziele angielskie, liście laurowe i rozmaryn. Wlej wino i uzupełnij wodą tak, aby mięso znajdowało się około centymetra poniżej poziomu płynu. Duś na małym ogniu do miękkości. Kiedy mięso będzie już gotowe, zapraw całość koncentratem pomidorowym i ewentualnie dopraw solą i pieprzem.
Podawaj na przykład z kluskami na parze.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Klausia 26.09.2013 15:15
oo takiej wersji to bym chętnie spróbowała :)
Babciagramolka 08.06.2013 19:52
Ba ! Tylko jeszcze trafić sarninę. Stosujesz moje ukochane przyprawy .Brawo.
jozefinach 08.06.2013 14:50
Uwielbiam dziczyznę, gulasz prezentuje się bardzo smakowicie.
beniaminek 07.06.2013 23:09
fajne danie
Cranberry 07.06.2013 22:35
dobrze wygląda :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak