Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Mięto-czekoladowiec

3.0
(20)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

czekoladowe ciasto
mąka pszenna 380 g
cukier kryształ 100 g
masło 100 g
czekolada gorzka 50 g
czekolada mleczna 50 g
mleko 200 ml
kakao 1 ½ łyżki
ekstrakt cytrynowy 2 łyżeczki
Soda oczyszczona Prymat 1 łyżeczka
jajko 4 szt.
cukier puder 100 g
mięta świeża siekana 70 g
ekstrakt cytrynowy 1 łyżeczka
jajko 3 szt.
budyń cytrynowy 1 szt.
Składniki dodatkowe:
kakao do oprószenia
twaróg 400 (półtłusty)

Przepis i sposób przygotowania na: Mięto-czekoladowiec

Kroki postępowania

1
Mąkę przesiać do misy. Dodać do niej sodę oczyszczoną.
Krok 1 - Mięto-czekoladowiec foto
2
W rondelku umieścić mleko, masło, połamaną czekoladę mleczną oraz gorzką, cukier i kakao. Podgrzewać (nie gotując) do czasu, aż składniki się połączą.
Krok 2 - Mięto-czekoladowiec foto
3
Gorącą masę czekoladową przelać do szklanej misy. Przestudzić.
Krok 3 - Mięto-czekoladowiec foto
4
Połączyć z żółtkami, ekstraktem cytrynowym i mąką wymieszaną z sodą oczyszczoną.
Krok 4 - Mięto-czekoladowiec foto
5
Na samym końcu w ciasto delikatnie wmieszać ubitą na sztywno pianę. Ciasto czekoladowe przełożyć do prostokątnej formy o wymiarach 20 x 25 cm, wcześniej wyłożonej papierem do pieczenia.
Krok 5 - Mięto-czekoladowiec foto
6
Śmietanę zagotować z posiekaną miętą. Odstawić do całkowitego wystudzenia (z powodzeniem można to wykonać dzień wcześniej). Przelać przez drobne sito, aby usunąć mięte.

Twaróg trzykrotnie przemielić. Dodać do niego cukier puder, żółtka, śmietanę miętową, ekstrakt cytrynowy, budyń cytrynowy i odrobinę zielonego barwnika w żelu. Wymieszać.
Krok 6 - Mięto-czekoladowiec foto
7
Masę serową połączyć z ubitą na sztywno pianą i wyłożyć na ciasto czekoladowe w formie.
Krok 7 - Mięto-czekoladowiec foto
8
Piec 60 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 180ºC. Po wystudzeniu oprószyć kakao.
Krok 8 - Mięto-czekoladowiec foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Ada-Gaba 18.07.2014 15:26
takich pysznosci jeszcze nie jadłam, super przepis
tatiana2 12.10.2013 12:13
ciasto z dodatkiem mięty, chętnie wypróbuję :)
Malgorzata549 23.09.2013 13:59
pyszne połączenie smaków
KasiaK90 31.07.2013 08:08
takie ciasto to bym chętnie zjadła
Kuchenka 25.07.2013 13:14
cudo, a nie placek
Katarzyna/kate1980 12.06.2013 19:23
cudowny na pewno wypróbuję przepis
joanna30 08.06.2013 13:38
Jeszcze takiego nie jadłam, wygląda na pyszne ciacho :)
Beatris 08.06.2013 11:29
Lubię ciasta z dodatkiem mięty. Twoje zapowiada się przepysznie.
lara 08.06.2013 10:39
mięta i czekolada to idealne połączenie
pestka 08.06.2013 00:36
świetny deser
Aleksandra/Olcia 07.06.2013 22:06
o mniam,to musi byc pyszne
IZABELA29 07.06.2013 21:46
fajne i to bardzo

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak