Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Piersi kurczaka z karmelizowanymi na pikantnie wiśniami :

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

2 piersi z kurczaka ,1 szklanka wiśni bez pestek ( mogą być mrożone )
pieprz mielony,1,5 czubatej łyżki miodu ,sól,2 łyżki sosu sojowego,2 łyżki nalewki wiśniowej
papryczka chili 1 szt
olej słonecznikowy 3 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Piersi kurczaka z karmelizowanymi na pikantnie wiśniami :

Zrobić pastę z 2 łyżek oleju, 1 łyżki sosu sojowego, 0,5 łyżki miodu, szczypty pieprzu . Natrzeć mięso i zostawić w lodówce .
Na patelni rozgrzać 1 łyżkę oleju z sosem sojowym . Dodać 1 łyżkę miodu , papryczkę chili i chwilę ogrzewać aż miód się rozpuści. Wsypać wiśnie .Smażyć mieszając na małym gazie ok. 5 minut. Lekko doprawić mielonym pieprzem . Wiśnie zdjąć łyżką cedzakową i zostawić na boku . Przestudzonym pikantnym sosem z patelni zalać mięso i trzymać w lodówce ok. 2 godzin.
Rozgrzać na patelni łyżkę masła z łyżką oleju. Smażyć oczyszczone z marynaty mięso na rumiano z obu stron . Podlać wiśniówką , przykryć i dosmażyć .Dołożyć wiśnie i chwilę ogrzewać .
Podawać mięso obłożone karmelizowanymi na pikantnie wiśniami .

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

bernadetta2 23.04.2012 19:02
super
angelika14 12.04.2011 10:18
ślicznie podane
etka 10.12.2010 09:20
super! bombowe! musi byc pyszne!
ben-ka 22.08.2010 11:45
Lubię takie połączenia - pyszne sa na pewno:)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak