Piersi kurczaka z karmelizowanymi na pikantnie wiśniami :

Piersi kurczaka z karmelizowanymi na pikantnie wiśniami :

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
1 - 2

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • 2 piersi z kurczaka ,1 szklanka wiśni bez pestek ( mogą być mrożone )

  • pieprz mielony,1,5 czubatej łyżki miodu ,sól,2 łyżki sosu sojowego,2 łyżki nalewki wiśniowej

  • papryczka chili

    1 szt
  • olej słonecznikowy

    3 łyżki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Zrobić pastę z 2 łyżek oleju, 1 łyżki sosu sojowego, 0,5 łyżki miodu, szczypty pieprzu . Natrzeć mięso i zostawić w lodówce .
Na patelni rozgrzać 1 łyżkę oleju z sosem sojowym . Dodać 1 łyżkę miodu , papryczkę chili i chwilę ogrzewać aż miód się rozpuści. Wsypać wiśnie .Smażyć mieszając na małym gazie ok. 5 minut. Lekko doprawić mielonym pieprzem . Wiśnie zdjąć łyżką cedzakową i zostawić na boku . Przestudzonym pikantnym sosem z patelni zalać mięso i trzymać w lodówce ok. 2 godzin.
Rozgrzać na patelni łyżkę masła z łyżką oleju. Smażyć oczyszczone z marynaty mięso na rumiano z obu stron . Podlać wiśniówką , przykryć i dosmażyć .Dołożyć wiśnie i chwilę ogrzewać .
Podawać mięso obłożone karmelizowanymi na pikantnie wiśniami .

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (4)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

bernadetta2

23.04.2012 19:02
super

angelika14

12.04.2011 10:18
ślicznie podane

etka

10.12.2010 09:20
super! bombowe! musi byc pyszne!

ben-ka

22.08.2010 11:45
Lubię takie połączenia - pyszne sa na pewno:)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat