Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Rurki z bitą smietaną

3.0
(11)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mąka 25 dkg
masło 12,5 dkg
śmietana 12% 2-3 łyżki
cukier waniliowy
jajko 1 sztuka
cukier trzcinowy
śmietana 30% 300 ml
cukier puder 2 łyżki
śmietan fix

Przepis i sposób przygotowania na: Rurki z bitą smietaną

Mąkę przesiać, dodać plasterki masła, cukier waniliowy, dokładnie posiekać nożem, dodać śmietanę i zagnieść ciasto.
Dokładnie wyrobić, przełożyć na talerzyk i schłodzić w lodówce minimum 1 godzinę.
Ciasto rozwałkować, podsypując mąką i pokroić na paski o szerokości 2-3 centymetry.
Foremki do pieczenia rurek wysmarować tłuszczem, i nawijać paski ciasta tak aby na siebie zachodziły.
Posmarować jajkiem, obtoczyć w cukrze trzcinowym i piec na złoty kolor około 10 minut w temp. 160-170 stopni.

Śmietanę ubić na sztywno z cukrem pudrem i śmietan fixem i za pomocą rękawa cukierniczego napełniać przestudzone rurki.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

ajres 19.06.2013 20:45
bardzo je lubie
jozefinach 08.06.2013 14:51
Muszę kupić foremki do rurek. Rurki wyglądają pysznie.
Katarzyna26 08.06.2013 08:36
Aleksandra/Olcia to wcale nie jest trudne. Spróbuj bo warto.
Barbara13 07.06.2013 23:38
Uwielbiam takie rureczki
Aleksandra/Olcia 07.06.2013 22:07
uwielbiam,ale ni emma odwagi sama ich przygotowac
babajaga1969 07.06.2013 21:46
takie właśnie lubię
iwi 07.06.2013 21:45
Zjem wszystkie,takie pyszne.
2milutka 07.06.2013 21:37
robię i są pycha!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak