Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kapuśniak

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

kości schabowe ok.4 szt
kapusta kiszona 1 kg
seler 1/2 szt
pietruszka 1 duża
marchewka 3-4 szt
Liść laurowy suszony Prymat 3 szt
ziele angielskie 3 szt
sól
pieprz
ziemniaki 5 szt
por kawałek
boczek 15 dag
mąka 2 łyżki
słonina topiona 1 łyżka
Majeranek suszony Prymat

Przepis i sposób przygotowania na: Kapuśniak

Kości schabowe umyć, zalać zimną wodą ok.2 l. Mięso gotować na średnim ogniu, gdy pojawią się szumowiny zebrać je łyżką cedzakową. Warzywa obrać, marchewkę pokroić w mniejsze kawałki, wrzucić do wywaru, dodać liść laurowy i ziele angielskie. Kapustę lekko odcisnąć ( jeżeli kapuśniak ma być bardziej kwaśny) i pokroić nożem, wrzucić do zupy i gotować do miękkości. Ziemniaki obrać, pokroić w drobną kostkę i ugotować oddzielnie. Boczek pokroić w kostkę i podsmażyć, dodać do zupy. Następnie przygotować zasmażkę na patelni ze słoniny i mąki- całość dodać do kapuśniaka, chwilę pogotować i na koniec wrzucić ziemniaki. Doprawić solą i majerankiem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Iwa27 08.06.2013 20:28
kapusniaczek super :D
Monika58 07.06.2013 22:00
lubię zupy kapuściane, a najbardziej z kiszonej kapusty właśnie
Luka Li 07.06.2013 19:16
Nie ma to jak kapuśniak:)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak