Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kurczak duszony pod ciastem francuskim :

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

1 duża pierś kurczaka,20 dag pieczarek,10 dag wędzonego boczku w plasterkach,1 łyżka masła
bulion drobiowy 1/2 kostki
koperek 1/2 szklanki
mąka 4 łyżki
ciasto francuskie 1 szt.
żółtko jajek 1 szt.
woda 1/2 szklanki
śmietana 18-procentowa 1 szklanka

Przepis i sposób przygotowania na: Kurczak duszony pod ciastem francuskim :

Boczek pokroić w paseczki i zarumienić w rondlu. Dodać masło i wrzucić pokrojone pieczarki. Mieszając smażyć do zarumienienia. W tym czasie kurczaka pokroić w kawałki , oprószyć mąką ( 2 łyżki ) . Włożyć kawałki kurczaka do rondla i chwilę obsmażać .Wsypać koper , zasmażyć mieszając .Wlać wodę, i dodać bulion. Dusić 20 minut mieszając .Dolać śmietankę i dusić dalej na bardzo małym gazie nie dopuszczając do zagotowania .Zagęścić pozostałą mąką . Doprawić pieprzem .Przełożyć do 2 naczynek do zapiekania ( szerokości pół litrowych garnuszków ). Ciasto francuskie złożyć na pół. Tak złożone przeciąć na dwa kawałki i wyciąć z nich 2 kółka odrobinę szersze od naczynek do zapiekania. Z resztek ciasta zrobić paseczki i obkleić nimi ( na zakładkę ) nawilżone wodą brzegi naczynek. Nałożyć na wierzch ciasto i przycisnąć je. Na brzegach odbić wzory widelcem .Nakłuć ciasto kilka razy w środku. Posmarować ciasto po wierzchu żółtkiem ( za pomocą pędzelka ) Piekarnik rozgrzać do 220 stopni. Wstawić naczynka do gorącego piekarnika i piec 20 minut.
Je się odrywając kawałki ciasta i maczając je w gulaszu.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

eli_555 25.05.2011 22:17
pychotka
Babciagramolka 04.10.2010 08:52
Hi hi- nic sekretnego- to tylko tak groźnie wyglada . To taki normalny gulaszyk drobiowy zapieczony od gotowym ciastem francuskim- każdy zrobi.
Joanna108
Joanna108 04.10.2010 08:24
Ehh.... jakoś sentymentalnie mi się zrobiło po przeczytaniu tego przepisu ... moja babcia robiła taki i nie było mu równych ... dziś nikt z rodziny ne potrafi odtworzyć tego smaku mimo licznych prób :) ... musiał w nim być jakiś sekretny składnik ;).

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak