Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Rogale zatapiane

2.0
(6)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąki tortowej 50 dag
margaryna 25 dag
żółtka jaj 2
cukru pudru 3 łyżki
mleko 1/2 szklanki
drożdże 6 dkg

Przepis i sposób przygotowania na: Rogale zatapiane

Ciepłe mleko, rozkruszone drożdże, cukier i 3 łyżki mąki oraz sól łączymy, odstawiamy do wyrośnięcia.Gdy zaczyn podwoi objętość, dodajemy żółtka, roztopiony letni tłuszcz, pozostałą przesianą mąkę i wyrabiamy ciasto do czasu, gdy utworzy się tłusta, lepka kula.Ciasto zawijamy w ściereczkę w taki sposób, by gdy w czasie zatopienia będzie rosło nie wypłynęło.Tak przygotowaną kulę wkładamy do naczynia z bardzo zimną wodą i trzymamy do chwili, aż wypłynie( ok 15 min).Po wyjęciu z wody, ciasto dzielimy na kawałki i rozwałkowujemy. Kroimy na trójkąty, rozkładamy nadzienie i zwijamy w kształt rogala.Pieczemy w piekarniku na złoty kolor.Rogale lukrujemy i dowolnie ozdabiamy np. startą czekoladą. Z przepisu wychodzi ok 40 sztuk.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

RenataZ-et 27.09.2012 19:47
bardzo smaczne :)
caralajna 05.09.2012 08:15
pyszności
IKrakowianka 11.05.2012 21:39
pyszne
Misia90 31.07.2011 08:54
fajne
Barbara55 01.04.2011 16:36
fajne
kielcok1 05.03.2011 16:37
rogala jeszcze nie zatapiałem
rakow2
rakow2 22.12.2010 15:37
zjedzony zatopiony
Jolanta40 01.12.2010 09:55
fajne
Myszka75 14.10.2010 09:31
Ciekawe:)
Krzysztof42 11.06.2010 15:48
wszelkie rogale uwielbiam
IlonaAlbertos 02.06.2010 23:42
Przepis bardzo mi się podoba. Świetna propozycja na deser.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak