Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Rolada przepis podstawowy

3.0
(14)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

jajko 4 sztuki
cukier 1 szklanka
mąka 1 szklanka
mąka ziemniaczana 1/4 szklanki
proszek do pieczenia 2 łyżeczki
ocet 1 łyżka

Przepis i sposób przygotowania na: Rolada przepis podstawowy

Białka ubijamy na sztywną pianę z dodatkiem cukru.
Żółtka mieszamy z octem. Dodajemy do ubitych białek, mieszamy.
Mąki z proszkiem mieszamy i przesiewamy do masy, delikatnie mieszamy drewnianą łyżką.
Dużą blachę z piekarnika wykładamy papierem do pieczenia, rozprowadzamy na całość masę i wstawiamy do nagrzanego piekarnika na 180 stopni na 10-15 min.
Wyjmujemy jeszcze ciepłą, wykładamy na rozłożoną szmatkę posypaną cukrem pudrem, zdejmujemy delikatnie papier do pieczenia z ciasta i zawijamy w szmatkę.
Odstawiamy do wystudzenia.
Chłodne ciasto rozwijamy ze szmatki i smarujemy delikatnie przygotowaną i przestudzoną masą i ponownie zawijamy. Wstawiamy do lodówki.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

AnielskaSlodycz 06.06.2013 21:40
Wypróbuje Twój przepis bo jest bardzo ciekawy. Dodaje do księgi ;)
halina17 06.06.2013 10:23
DOBRY PRZEPIS NA ROLADĘ.
Pomocnik 06.06.2013 09:48
świetny przepis
Katarzyna59 06.06.2013 09:47
bardzo smaczne
artur7 06.06.2013 09:42
robie takie super

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak