Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Domowy dżem morelowy 2010

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

morele 5 kg
cukier 4 kg
sok z cytryny 2 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Domowy dżem morelowy 2010

Do przygotowania dżemu polecam wybierać jędrne, twarde morele, wówczas dżem lepiej smakuje.
Morele należy umyć i osuszyć, przekroić na połówki, wyjmować z nich pestki, przełożyć do garnka, zasypać cukrem i dodać sok z cytryny, następnie gotować na wolnym ogniu przez do momentu, gdy uzyskamy konsystencję dżemu. Możemy wówczas przetrzeć go przez sito lub zmiksować blenderem, żeby nie było w nim kawałków skórek. Można dodać także żelfix lub dżemix, jeśli dżem nie jest zbyt ścisły. Gorący dżem przekładać do słoików i od razu zakręcać. Odstawiać do góry dnem, do momentu, gdy dżem wystygnie, następnie odwrócić i odstawić w chłodne, ciemne miejsce.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Wafelek2601 04.01.2013 09:42
Marzy mi się taka chrupiąca kromeczka z takim właśnie dżemem.
IKrakowianka 09.11.2012 16:41
domowy - najlepszy!
Ewelina47 17.09.2011 21:38
na pewno pyszny
linka1312 19.09.2010 21:45
mmm ciekawy
loren83
loren83 31.07.2010 19:14
Bardzo ładnie się prezntuje, parę razy robiłam.
IlonaAlbertos 29.07.2010 01:30
Uwielbiam dżem morelowy, więc i zapasy muszą być spore :)
Iwusia 26.07.2010 17:19
Ho ho ho ile przetworów narobiłaś :) dżem wygląda znakomicie a smakuje pewno rewelacyjnie - taka bułeczka z dżemem morelowym .... mniam :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak