,,Grzebyki ,, z ciasta francuskiego z móżdżkiem i pieczarkami :

,,Grzebyki ,, z ciasta francuskiego z móżdżkiem i pieczarkami :

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • 1 żółtko,sól,pieprz mielony ,2 łyżki octu

  • ciasto francuskie

    1 szt.
  • masło

    4 łyżki
  • móżdżek

    60 dag
  • pieczarki

    20 dag
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Móżdżek dokładnie wypłukać , obgotować w zakwaszonej octem wodzie, odcedzić , obrać z błonek i podsmażyć na 2 łyżkach masła. Pieczarki oczyścić , drobno pokroić i usmażyć na rumiano na 2 łyżkach masła. Wymieszać móżdżek i pieczarki. Doprawić solą i pieprzem do smaku. Ciasto rozmrozić i pokroić na 8 części. Na każdy kawałek ciasta położyć farsz. Każdy kawałek ciasta złożyć na pół ( wzdłuż ) i zlepić , a następnie naciąć brzegi i pozagina ć co drugi paseczek tak by utworzył się ,, grzebień ,,. Położyć na blaszce na papierze do pieczenia. Posmarować za pomocą pędzelka roztrzepanym żółtkiem . Piec w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku przez 20-30 minut aż będą złote.

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (5)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Myszka75

22.04.2012 13:28
to danie wprost idealne dla mojej teściowej - uwielbia móżdżek...

Juleczka20

22.12.2011 21:39
pyszne

Juleczka20

22.12.2011 21:38
pyszne

Kate131

30.09.2010 09:05
pyszne, uwielbiam takie

iwona332

15.09.2010 15:41
pycha

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat