Przepis i sposób przygotowania na: ,,Wypchaj się " oberżyno :
Puree ziemniaczane ( gorące ) zmieszać z masłem , śmietanką , smażoną szynką, koprem .Doprawić do smaku pieprzem mielonym, roztartym z solą czosnkiem, szczyptą gałki muszkatołowej .
Napełnić połówki oberżyny masą ziemniaczaną . Na każdej położyć plaster sera . Ułożyć w szkle żaroodpornym ( na dno wylać 2 łyżki oleju ).Nastawić piekarnik na 220 * C i zapiekać przez 50 minut pod przykryciem ( od chwili aż się ustabilizuje temperatura ) - potem odkryć i doprowadzić do tego by ser się zrumienił ( ok 10 minut ).
Podawać z sosem pomidorowym lub innym .
Mała uwaga - po 40 minutach pieczenia trzeba bardzo pilnować czy już należy odkryć naczynie bo jak się nie uchwyci odpowiedniego momentu to bakłażany popękają i puree ziemniaczane wyleje się .
Wydaje mi się , że doskonała powinna być wersja z puree bez dodatku szynki ( typowo jarska ) podawana do mięs z grilla bez sosu jako typowy dodatek do II dań.